Raul exista?

Intr-o zi un profesor universitar s-a decis sa-si infrunte studentii. El i-a intrebat: “ Dumnezeu a creat tot ce exista?” Un student a raspuns curajos: “Da, bineinteles!”
- Chiar tot? a intrebat profesorul
- Da, tot! a raspuns studentul.
- Atunci Dumnezeu a creat si raul. Pentru ca raul exista – a replicat profesorul
La acest argument studentul nu a mai stiut ce sa zica si a ramas tacut
Profesorul era satisfacut de ocazia de a demonstra inca o data ca credinta este doar un mit.
Deodata un alt student a ridicat mana si a spus: “Pot sa va adresez o intrebare, domnule profesor?” “Bineinteles” a venit imediat raspunsul.
- Frigul exista?
- Bineinteles! A raspuns profesorul. Nu ti-a fost niciodata frig?
- De fapt, domule profesor ma simt nevoit sa va contrazic: frigul nu exista . Stiinta fizicii ne spune ca frigul este absenta caldurii. Un obiect poate fi studiat doar daca acesta emite caldura deoarece doar caldura obiectului transmite energie care apoi poate fi masurata. Fara caldura obiectul est inert, incapabil sa transmita semnale. Frigul nu exista. Oamenii au creat termenul de frig pentru a exprima lipsa caldurii. Dar intunericul?, intreaba studentul.
- Exista!, vine raspunsul profesorului.
- Din nou gresiti, domnule – Intunericul este lipsa luminii. Putem studia lumina si stralucirea, dar nu si intunericul. Prisma lui Nichols ne arata variatia diferitelor culori si  modalitatea in care acestea pot  reflecta lumina in functie de lungimea de unda. Intunericul este termenul creat de noi pentru a explica lipsa luminii.
In final studentul intreba:
- Si raul, domnule profesor, raul exista? Dumnezeu nu a creat raul. Raul este absenta lui Dumnezeu in inimile oamenilor, este absenta dragostei, omenei si credintei. Dragostea si credinta sunt ca lumina si caldura. Ele exista. Absenta lor da nastere raului.
Acum era randul profesorului sa taca.
               
                     Numele studentului era : 
                                               ALBERT EINSTEIN

Comentarii