"Fetele din Riad" de Rajaa Al-Sanea

Un chick-lit interzis în Arabia Saudită!
O voce nouă și  îndrăzneață din Arabia Saudită, Rajaa al-Sanea ne spune povestea fascinantă a patru femei care încearcă să navigheze printre valurile severe ale iubirii, dorinței, împlinirii și... tradiției islamice.

„Sper că atunci când veți termina cartea vă veți spune în sinea voastră: «O, da. E o societate islamică foarte conservatoare. Femeile de acolo chiar trăiesc sub dominația bărbatului. Dar ele sunt pline de speranță, de planuri, de hotărâre și de visuri. Și se îndrăgostesc și apoi le trece, așa cum se întâmplă tuturor.» Și sper că veți înțelege, de asemenea, că aceste femei încep să-și croiască propriul drum – nu drumul Occidentului, ci unul care păstrează ce e bun din valorile religiei și culturii noastre, permițând, în același timp, reforma.” (Rajaa al-Sanea)

Patru prietene din familii saudite, reprezentante ale unei clase sociale înstărite și educate, își urmează diversele cursuri la facultăți din Riad, Chicago și San Francisco, ținând legătura între ele și cu băieții din viețile lor pe chat room-uri sau la telefoanele mobile. Cu toată tehno­logia modernă, viața celor patru este profund marcată de tradiții străvechi ce sancționează orice libertăți moderne. Logodnicul lui Sadeem o părăsește după ce face sex cu el. Soțul lui Gamrah divorțează de ea, după ce ea descoperă că acesta are o aventură. Michelle și Faisal se adoră, dar el renunță la ea, la cererea propriei familii. Poliția ares­tează un cuplu într-o cafenea, dar majoritatea familiilor nu au nevoie de ajutorul autorităților ca să intervină fără menajamente în viețile fiicelor și surorilor lor. Tradus din limba arabă în engleză de autoare, acest roman de debut a fost inițial interzis în Arabia Saudită. Rajaa al-Sanea spune această poveste în cunoștință de cauză și o completează cu contradicțiile și trădările care par să definească viața de zi cu zi. Este vorba despre un chick-lit în toată puterea cuvântului, însă imaginați-vă genul de drame, oricât de emotionante, care se petrec printre tinerii din Occident, și tran­spuneți-le într-un mediu în care dacă o femeie este vazută cu chipul descoperit în public are toate șansele să declanșeze un scandal, nu poate avea întâlniri amoroase decât sub ochii rudelor, iar pentru un bărbat, să o curteze înseamna să se țină la kilometri distanță fără să o scape o clipă din ochi!

„Romanul unei tinere curajoase, inteligente. Una dintre acele cărți care au puterea de a cutremura o societate clădită pe principii opresive.” (Los Angeles Times)

„Un roman care sparge tabuurile.” (The Washington Post)

„Încercați să vă imaginați genul de drame care se petrec în Totul despre sex – însă mutați acțiunea din New York, în orasul Riad!” (Time)

Comentarii