"Prietenii mei, iubirile mele" de Marc Levy

Ce pot să zic? Cartea asta este absolut superbă!
Este vorba despre doi prieteni foarte buni, Antoine, care este arhitect și Mathias, care e librar. După ce Antoine îl convinge pe prietenul lui să se mute la Londra, iar cel din urmă preia o librărie în cartierul francez, la un moment dat lui Mathias îi vine ideea ca ei doi să se mute împreună. În acest scop, tot el are ideea de a dărâma zidul despărțitor dintre casele lor. Și uite așa ajung ei să stea sub același acoperiș. Împreună impun o serie de reguli, iar Mathias este primul care le încalcă pe cele mai importante. De ce? Pentru că se îndrăgostește de o anume jurnalistă și evident își dorește să petreacă cât mai mult timp cu ea.
Cartea este plină de întâmplări haioase, cauzate în principal de Mathias, care nu știe nici engleza și nici Londra nu o cunoaște suficient de bine. Am zâmbit destul de mult în timp ce el se rătăcea prin oraș.
Cartea cuprinde povestea mai multor personaje: Antoine, Mathias, Sophie(florăreasa din cartierul francez, bună prietenă cu cei doi), Yvonne(proprietara bistroului de lângă florăria lui Sophie, femeie foarte simpatică) și ar mai fi Enya(emigrantă, dacă am înțeles eu bine, care ajunge să lucreze la restaurantul lui Yvonne).
Evident, viața în "cuplu" nu este perfectă, iar Antoine și Mathias se ciondănesc cam... zilnic, pe diverse teme. Replicile pe care și le dau sunt foarte haioase, ca și multe dintre situațiile în care se află, mai ales Mathias, care este mai... stângaci puțin, ca să zic așa.
Copii celor doi, Emily și Louis, sunt doi simpatici, care încearcă câteodată să-i ajute pe tații lor să se împace. Și au niște metode destul de inedite pentru a face asta.
Dar, lucrurile nu pot merge bine la nesfârșit, iar atunci când Audrey, jurnalista de care e îndrăgostit Mathias, află motivul pentru care acesta se mutase la Londra, anume pentru a o recâștiga pe fosta lui soție, totul începe să se destrame. Nici lui Antoine nu îi merge prea bine în domeniul dragostei, pentru că riscă să o piardă pe femeia pe care o iubește și anume pe Sophie, nu vă zic cum, asta trebuie să descoperiți singuri.
Oare vor reuși cei doi să aducă lucrurile înapoi pe drumul cel bun? Vor reuși să-și depășească propriile temeri pentru a putea fi împreună cu persoana iubită? Asta va trebui să descoperiți citind cartea.
Aș vrea să spun că la sfârșit nu era cât pe ce să vărs câteva lacrimi, însă nu pot. Dar eu sunt ușor de emoționat.
O carte absolut superbă, amuzantă, cu personaje foarte simpatice, care pe mine m-a ținut cu zâmbetul pe buze mai tot timpul. Ba chiar la un moment dat râdeam de-a binelea. Dintre toate cărțile acestui autor pe care le-am citi asta mi se pare cea mai reușită.  

Comentarii