Cele cinci regrete

Autor: Bronnie Ware

Lucrez de foarte mulți ani în îngrijire paliativă. Mulți dintre pacienții mei erau dintre aceia care mai aveau foarte puțin de trăit și care se retrăgeau acasă să moară. Am fost alături de ei în ultimele lor 3 până la 12 săptămâni din viață. 

Oamenii se schimbă și se dezvoltă foarte mult atunci când se confruntă cu propria mortalitate. Am învățat astfel să nu subestimez capacitatea oamenilor de schimbare și dezvoltare. Câteva schimbări sunt însă fenomenale. Fiecare dintre ei au experimentat o varietate de emoții, cum era de așteptat, negații, frică, furie, remușcări, din nou negații și în final acceptare. Fiecare pacient și-a găsit în final pacea și liniștea interioară înainte de a pleca definitiv. 
Când au fost întrebați despre regretele pe care le au sau ce ar fi făcut diferit în viața lor, răspunsurile au convers către aceleași teme: 
1. Aș fi dorit să am curajul să trăiesc viața așa cum mi-am dorit eu și nu viața pe care alții au așteptat-o de la mine. 
Acesta este unul dintre cele mai comune regrete. Când oamenii realizează că viața lor este pe sfârșite, se uită în urmă și descoperă câte vise și dorințe personale rămân neîmplinite. Majoritatea oamenilor nu au atins nici măcar jumătate din visele și dorințele lor și vor pleca din această viață știind foarte bine că a fost numai alegerea lor. 
Este foarte important să încerci să îți împlinești câteva dintre visele pe care le ai. Pentru că în momentul în care îți vei pierde sănătatea va fi prea târziu. Sănătatea aduce libertate și majoritatea realizează acest lucru doar atunci când nu o mai au. 
2. Aș fi vrut să nu muncesc atât de mult. 
Acest regret vine de la fiecare bărbat pe care l-am asistat. Bărbații pierd perioada copilăriei alături de copii și în compania soției. Femeile menționează și ele acest regret, deși majoritatea, fiind din generații vârstnice, nu erau pilonii principali de întreținere ai familiei. Toți bărbații pe care i-am asistat au regretat enorm că au petrecut majoritatea timpului lor muncind. 
Simplificându-ți viața și făcând alegeri conștiente este posibil să realizezi că nu ai nevoie de veniturile curente și de stilul de viață de care crezi că ești dependent. Oferindu-ți mai mult spațiu în propria viață, vei deveni mai fericit și mai deschis către noi oportunități, unele care se vor potrivi mai bine cu noul stil de viață. 
3. Aș fi vrut să am curajul să îmi exprim convingerile. 
Mulți oameni își reprimă convingerile pentru a menține confortul cu ceilalți. În consecință ei se mulțumesc cu o existență cuminte, de mijloc, și nu devin ceea ce ar fi fost capabili să devină. Mulți dezvoltă boli legate de amărăciunea și resentimentele pe care le trăiesc. 
Nu putem controla reacțiile celorlalți. Totuși, chiar dacă oamenii vor reacționa diferit atunci când ne vom exprima onest convingerile, relația se va așeza pe un nivel corect și sănătos. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, cel putin veți elimina relațiile nesănătoase din viața voastră. În ambele cazuri sunteți câștigători. 
4. Aș fi vrut să păstrez legăturile cu prietenii. 
De multe ori oameni nu realizează beneficiile pe care prieteniile adevărate și de lunga durată le au asupra lor decât atunci când este prea târziu. Mulți dintre ei au devenit atât de prinși în propriile vieți încât lasă “prieteniile de aur” să adoarmă cu anii. Sunt atât de multe regrete despre lipsa de timp și implicare pentru întreținerea prieteniilor. În ultimele clipe de viață toți simt lipsa prietenilor. 
Este deja comun ca toți cei care au o viață agitată și ocupată să lase prieteniile să adoarmă. Dar când te confrunți cu finalul vieții, detaliile materiale ale vieții nu mai contează. Oamenii își doresc să își lase în ordine situațiile financiare pe cât posibil. Dar nu banii sau statutul sunt ceea ce-i preocupă cu adevărat. Ei vor să lase lucrurile în ordine pentru cei pe care îi iubesc cu adevărat. De multe ori însă ei sunt prea bolnavi ca să mai îndeplinească și aceste ultime sarcini. În final totul se rezumă la dragoste și la relații și este tot ce mai rămâne în ultimele săptămâni de viață. 
5. Aș fi vrut să îmi permit să fiu mai fericit. 
Surpinzător, acest regret este unul comun. Foarte mulți nu realizează decât la sfârșit că fericirea este o chestiune de alegere personală. Ei au rămas ancorați în tabieturi și obiceiuri învechite. Așa numitul “confort” al familiarității le-a inundat propriile emoții și viața materială. Frica de schimbare i-a făcut să se prefacă față de alții și față de ei înșiși că sunt fericiți. Dar în sufletele lor și-ar fi dorit să râdă mai mult și să își trăiască viața cu adevărat. 
Când ești pe patul de moarte ceea ce cred alții despre tine este departe de a mai fi o preocupare. Cât de frumos trebuie să fie să poți să te schimbi și să fii fericit cu mult înainte de moarte. Viața este o alegere. Este VIAȚA TA. Alege conștient, alege înțelept, alege cinstit. Alege fericirea.

Comentarii