"Și după..." de Guillaume Musso

Așa cum am spus într-o altă postare, caut cartea asta de ceva timp și mă bucur enorm că am fost la Gaudeamus, pentru că am reușit în sfârșit să pun mâna pe ea. Nu știu dacă am mai zis-o, dar Guillaume Musso este unul din autorii mei preferați, am citit tot ce a fost tradus la noi și până acum nu am fost deloc dezamăgită. 
Cartea asta mi s-a părut a fi cea mai tristă carte a lui de până acum, cel puțin din cele pe care le-am citit eu. Ideea principală din ea ar fi faptul că moartea este peste tot, iar întrebarea care apare de suficiente ori este: ce ai face dacă ai afla că nu mai ai mult de trăit? Și ar mai fi una, există ceva după? Asta se întreabă de multe ori Nathan, personajul principal al acestei povești, după ce din discuția cu un anumit doctor ajunge la concluzia că zilele îi sunt numărate. Doctorul acela îi dezvăluie faptul că este unul din Mesageri și că datoria lor este aceia de a îi ajuta pe cei ce urmează să moară să fie împăcați cu ei înșiși și cu cei la care țin înainte de a pleca. Iar de aici deducția lui Nathan. Confruntat cu această veste, el își dă seama că poate faptul că a crezut că cel mai important este să urce treptele sociale și să aibă cât mai mult succes și bani nu reprezintă ceea ce a crezut el. Deși este un avocat de succes, își dă seama că îi lipsesc exact cele mai importante lucruri din viața unui om, iar, privind în urmă, realizează că a făcut anumite greșeli pe care acum și-ar dori să le poată repara, dar nu întotdeauna este atât de simplu pe cât pare, iar el nu știe cât timp mai are la dispoziție.
Cartea asta cu siguranță a fost diferită de altele pe care le-am citit de același autor. Mi-am dat seama de asta abia la final, care a fost cu totul altfel față de ce îmi închipuisem eu la un moment dat. Povestea a fost frumoasă, așa tristă cum a fost ea. Nu cred că am mai citit o carte la fel de tristă sau mai tristă decât asta. Știu eu de ce zic asta. Povestea te face să-ți pui multe întrebări, iar eu la final am făcut ochii mari, la propriu, pentru că mă așteptasem la altceva și chiar am fost luată complet pe nepregătite.

Comentarii