"Refugiul" de Nicholas Sparks

Nu cred că voi găsi vreodată suficiente cuvinte pentru a descrie cât de mult îmi plac cărțile scrise de Nicholas Sparks sau cât de mult mi-a plăcut cartea asta. Și ca la toate cărțile lui pe care le-am citi până acum, într-un anumit punct mi-au dat lacrimile.
Acțiunea are loc într-un mic orășel din Carolina de Nord, care se numește Southport. Katie este chelneriță la un restaurant cunoscut în acest orășel și locuiește într-o căsuță mai izolată față de restul. Alex este văduv, tată a doi copii, care este de asemenea proprietarul unui magazin universal din același oraș. Magazinul respectiv este cel la care Katie apelează pentru cumpărături. Faptul că cei doi se vor îndrăgosti nu este tocmai o surpriză, e într-un fel scenariul clasic pentru cărțile lui Sparks. Într-un anumit punct viața lui Katie pare să se aranjeze într-un mod plăcut: își face o prietenă în singura ei vecină, Jo, iar relația cu Alex și cu copii acestuia pare să meargă mult spre bine. Doar că lucrurile nu pot fi niciodată atât de simple pe cât par. Asta deoarece Katie nu are un trecut tocmai frumos, trecut despre care nu vrea să vorbească cu nimeni. Dar uneori trecutul nu vrea să rămână acolo unde ar trebui și se intersectează cu prezentul.
Atât zic despre poveste pentru că nu vreau să dezvălui prea multe. Cum am mai zis, mi-a plăcut extrem de mult cartea asta.
Mi-a plăcut faptul că la un moment dat povestea a luat o întorsătură la care nu m-aș fi așteptat absolut deloc. Mă așteptam la o poveste clasică de iubire, în care cei doi învață să aibă încredere unul în celălalt, își dezvăluie poveștile și totul se termină cu bine. Dar a fost mult mai mult decât atât, ceea ce a făcut ca povestea să fie și mai interesantă.
Katie mi-a plăcut ca personaj pe tot parcursul poveștii. Mi s-a părut o persoană puternică, care a știut când anume să pună punct unei situații destul de neplăcute pentru ea. Și chiar dacă au fost momente când încă se mai uita speriată peste umăr, până la urmă eu cred că a reușit să-și ia viața în propriile mâini și să nu renunțe chiar și atunci când totul părea să meargă împotriva ei și a vieții pe care și-ar fi dorit-o.
Iar finalul m-a lăsat efectiv cu gura căscată. Dintre toate lucrurile care se puteau întâmpla la final numai la ce s-a întâmplat într-adevăr nu mă așteptam. Ăsta e un alt lucru care mi-a plăcut: faptul că povestea nu a fost previzibilă. Au fost câteva întorsături de situație care au făcut ca această carte să devină extrem de interesantă pentru mine, iar dacă aș fi avut mai mult timp liber la dispoziție aș fi citit-o extrem de repede. Îmi părea rău când trebuia să o las din mână pentru a mă ocupa de altceva.
Deci dacă vă plac cărțile lui Nicholas Sparks, trebuie să o citiți și pe aceasta.

Comentarii

  1. Îmi pare bine că ți-a plăcut și că am contribuit și eu, ca traducătoare, la bucuria ta. :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu