"Hobbitul" de J.R.R. Tolkien

Atunci când am scris despre filmul făcut după cartea asta, sau mă rog prima parte, pentru că mai urmează încă vreo două filme, am zis că vreau să citesc și eu cartea și trilogia Stăpânul inelelor pentru că vreau să aflu și eu care e întreaga poveste. Inițial am vrut să o citesc în engleză, dar nu am reușit, din diverse motive, deci am luat-o pe cea în română. Iar după vreo 70 de pagini, cam pe unde renunțasem la cea în engleză, mă cam plictisisem și am vrut să o las baltă. Dar în cele din urmă am continuat să citesc, că prea erau aproape numai păreri bune despre ea pe internet. Iar după aproximativ 180 de pagini mi-am dat și eu seama ce e cartea asta de fapt: e un basm. Cel puțin eu asta cred că este din tot ce se întâmplă în ea. Iar după această realizare a fost ușor să citesc până la final.
Zic că e basm pentru că practic prezintă toate aventurile prin care trec hobbitul Bilbo Baggins și cei treisprezece pitici, uneori alături de vrăjitorul Gandalf, alteori fără el, pentru a ajunge la muntele care odată aparținuse piticilor și care acum era locuit de un dragon. Intenția lor era să ajungă acolo și să-și recupereze casa, iar o dată cu ea și comoara care se afla acolo. Iar aceste aventuri sunt destul de diverse. Și practic, această călătorie îl schimbă pe Bilbo, care la început nici nu se gândea să plece din casa lui ca să aibă parte de vreo aventură. În cele din urmă, cred că tocmai de asta mi-a plăcut cartea asta, pentru că, de fapt, arată că nu rezultatul contează cel mai mult, ci mai degrabă drumul parcurs până acolo. Asta și multe altele pe care nu le voi menționa aici.
Ca și în film, Biblo mi-a plăcut mult ca personaj. A fost pus în multe situații destul de neplăcute pentru el, cum nu era obișnuit cu așa ceva, iar eu cred că în cele din urmă s-a descurcat destul de bine, având în vedere circumstanțele și faptul că piticii nu prea îl credeau în stare de mare lucru. Mi-a plăcut și faptul că nu s-a lăsat descurajat de ei și de tot ce spuneau despre el. Puteau fi foarte nesuferiți uneori.
Chiar mi-a plăcut până la urmă, mă bucur că am citit-o până la capăt. Deși, dacă nu aș fi văzut filmul înainte, mi-ar fi fost destul de greu să-mi imaginez anumite lucruri și locuri, dar așa, a fost ok. Nu aș putea spune dacă voi citi și trilogia Stăpânul inelelor, dar cu siguranță Hobbitul e o carte pe care eu o recomand.

Comentarii