Despre fandom-uri

Tot vorbind despre diverse pe facebook cu Chucky, mi-a venit o idee numai bună de articol pentru acest blog. Și, așa cum probabil v-ați dat deja seama din titlu, vreau să vorbesc despre fandom-uri, și asta e doar părerea mea, chiar nu am intenția de a jigni pe nimeni.
Cred că știți cu toții ce e ăla un fandom, în principiu toți fanii unei anumite cărți, film, serial etc. 
Eu voi vorbi în principiu despre cărți, mai exact cele despre care mai toată lumea pare să aibă o părere extrem de bună și care sunt extrem de ridicate în slăvi. Știți și voi probabil destule exemple, dar vă voi da și eu câteva din cele mai cunoscute și anume: Stăpânul inelelor, Harry Potter, Jocurile foamei, Star wars(da, știu că ăsta e film, dar nu m-am putut abține), Cântec de gheață și foc, iar lista poate continua. 
Și acum vă voi povesti ceva ce mi s-a întâmplat mie, care m-a enervat foarte tare. Asta s-a întâmplat atunci când m-am decis în sfârșit să citesc Hobbitul, având în vedere că filmul e făcut în trei părți și eram curioasă de cum se va termina totul. Acum, de menționat faptul că din cauza faptului că filmul e făcut să fie ceva mai întunecat, mă așteptam ca și cartea să fie la fel, ceea ce nu este. Iar citind la un moment dat mă plictisisem, pentru că nu înțelegeam de ce se întâmplă toate acele lucruri pe parcurs, mai ales că eu știam că scopul principal al acelor pitici e acela de a învinge acel dragon și de a-și recupera casa. Iar la un moment dat chiar m-am gândit să renunț, pentru că pur și simplu nu mă atrăgea. Acum, nu voi spune toate detaliile, dar ideea e că la un moment dat cineva pe internet a spus ceva de genul: "cum să ți se pară plictisitor Hobbitul?" și "normal că dacă citești numai cărți proaste, gen Academia vampirilor etc, nu are cum să-ți placă Tolkien" și aici spunea tot felul de chestii legate de descrieri și la un moment dat, dacă țin bine minte, compara Twilight cu ce scrie Dostoievski. Comentariul ăsta m-a enervat foarte tare, pentru că zicea practic că dacă nu îți place Tolkien înseamnă că citești numai cărți proaste. Motiv pentru care, din cauză că persoana mea s-a simțit jignită, m-am ambiționat să citesc cartea până la final. Și nu pot să zic că nu mi-a plăcut, pentru că nu e așa, doar că nu a fost nici cartea aia bestială, plină de tot felul de aventuri, care toată lumea zicea că e. Iar eu am ajuns la concluzia că Hobbitul în cele din urmă este un basm. 
Mica povestire de mai sus are scopul de a mă aduce la următoare concluzie: am observat pe diverse site-uri că dacă tuturor li se pare minunată o anumită carte/film/serial or wathever, iar tu vii și spui că nu ți-a plăcut din x motive, toți fanii îți vor sări în cap, că vai cum se poate să nu-ți placă și alte asemenea. Ok... înțeleg că unora le plac foarte mult anumite cărți, dar de aici și până la a-i jigni pe cei cărora nu le plac mi se pare puțin, sau puțin mai mult, exagerat. Sau cazul opus în care îi judecă foarte rău pe cei cărora le plac anumite cărți, iar cel mai bun exemplu care îmi vine acum în minte este Twilight.
Ceea ce vreau eu să zic de fapt aici e că nu tuturor le plac aceleași cărți/filme/seriale și așa mai departe. Iar doar pentru că unii au o părere diferită față de majoritate referitor la un anumit lucru nu mi se pare un motiv pentru ca toți ceilalți să înceapă să-i sară în cap, la figurat vorbind, acelei persoane. Nu toți au aceleași gusturi, iar unii nu vor fi de acord cu majoritatea, iar asta e în regulă, pentru că nu toți suntem la fel. De fapt, ar fi chiar plictisitor dacă toți am fi la fel. 
Iar imaginea de mai jos mi se pare foarte potrivită pentru ce vreau eu să zic, adică de ce ar fi unele fandom-uri mai bune ca altele? Iar aici eu vorbesc la modul general. Dacă cuiva îi place un lucru asta e foarte bine, nu ar trebui să conteze dacă părerea lui este aceeași cu a majorității sau nu. 
Din nou, eu vorbesc la modul cel mai general aici, nu vreau să se înțeleagă greșit.
Voi ce părere aveți despre genul ăsta de lucruri?

Comentarii