"Orele astrale ale omenirii" de Stefan Sweig

În primul rând, trebuie să spun că atunci când am început să citesc această carte, chiar nu mă așteptam să-mi placă, pentru că este istorică, iar până acum eu nu am mai citit astfel de cărți. Dar, am primit-o cadou de Sfântă Mărie și am zis că aș putea măcar să încerc, că doar în același mod am descoperit că îmi plac cărțile polițiste și alte genuri. Și trebuie să spun că mi-a plăcut chiar destul de mult. E adevărat că în școală mi-a plăcut istoria mai mult decât alte materii, dar știm cu toții că manualele de istorie sunt absolut plictisitoare, cu niște înșiruiri de ani în care s-au întâmplat diverse chestii, cel puțin așa îmi amintesc eu manualele de istorie.
Ei bine, trebuie să spun că dacă toate manualele acelea de istorie ar fi scrise precum această carte, atunci cred că ar fi mai plăcut de învățat despre ea. Pentru că principalul lucru care m-a atras la cartea asta a fost modul în care au fost scrise acele mici povestiri. Mi s-au părut mult mai interesante decât mi s-a părut vreodată istoria în școală. Pur și simplu, m-am apucat să citesc prima poveste, iar apoi am știut că voi termina de citit această carte, care nu este nici lungă de altfel.
Ea conține zece povestiri istorice, ale unor evenimente care au avut o mare importanță pentru direcția în care s-a deplasat destinul întregii omeniri. Sunt povești precum cea a descoperirii Oceanului Pacific, a cucerii Bizanțului de către Imperiul Otoman, există una și despre Dostoievski și mai sunt, dar nu le voi numi pe toate aici. Ideea e că nu se povestește doar despre bătălii, ci și despre alte lucruri care au contat mult pentru omenire. Iar despre unele nici măcar nu știam, ceea ce a făcut ca această carte să fie și ma interesantă.
Iar lucrul la care nu m-am așteptat deloc a fost să găsesc niște citate foarte interesante într-o carte despre istorie. Și totuși am găsit chiar destul de multe, aș putea zice. Vor apărea și acelea pe blog imediat ce voi reuși să le transcriu pe toate pe calculator.
Mi s-a părut o carte foarte interesantă, scrisă într-un mod atractiv, iar din acele povestiri se pot scoate și diverse morale. Aș putea lăuda cartea asta foarte mult, dar cred că v-ați plictisi și chiar nu vreau ca asta să se întâmple.
Eu recomand cartea asta, mai ales dacă vă interesează istoria sau dacă vreți să aflați lucruri noi. Nu știu câtă lume citește cărți istorice, dar eu cu siguranță voi mai încerca să citesc astfel de cărți.

Comentarii

  1. Sună interesant! Nu am citit prea multe cărți istorice, dar îmi place genul. Ai dreptate, de-ar fi și manualele noastre așa... :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu