Îți doresc DESTUL!

Mi s-a întâmplat să aud un schimb de cuvinte între un tata și fiica lui în ultimele momente ale despărțirii pe aeroport. Tocmai se anunța plecarea. Lângă poarta de securitate, s-au îmbrățișat și tatăl i-a spus "Te iubesc și îți doresc destul." Fata, zâmbind, i-a răspuns: "Tăticule, viața noastră împreună a fost mai mult decât destul. Dragostea ta a fost tot ce mi-am dorit vreodatăÎți doresc deasemenea destul, tată."
S-au sărutat și fiica a plecat. Tatăl a făcut câțiva pași înspre fereastra lângă care mă așezasem  Cum stătea acolo în picioare, puteam să văd că îl înecau lacrimile. Aș fi vrut  să-l îmbărbătez cumva, dar nu puteam intrude în intimitatea unui om străin. El însușiînsă, a deschis conversația întrebându-ma: "Vi s-a întâmplat vreodată, să vă luați rămas-bun de la cineva, știind că îl vedeți pentru ultima dată?"
"Da, mi s-a întâmplat." i-am răspuns. "Scuzați-mă că vă întreb, dar de ce credeți că acesta a fost un rămas-bun pentru totdeauna?"

"Sunt bătrân  iar ea locuiește foarte departe. Mă așteaptă momente grele înainte și realitatea este că următoarea ei întoarcere aici va fi ca să mă ducă la groapă." spuse el.
"Pe când vă luați rămas bun, v-am auzit spunând, "Îți doresc destul". Pot să vă întreb ce înseamnă asta?"
El începu să zâmbească  "Asta este o urare care ni s-a păstrat de la generațiile anterioare. Părinții mei obișnuiau să le-o spună la toți..." Omul făcu o mică pauză și se uită în sus ca și cum ar fi încercat să și-o amintească în detaliu, apoi zâmbi și mai mult. "Când spunem "Îți doresc destul," vrem ca cealaltă persoană să aibă viața plină cu destule lucruri care s-o susțină." Apoi, întorcându-se spre mine îmi recită din memorie următoarele:
"Îți doresc destul soare, care să-ți lumineze comportamentul, indiferent de cât de mohorâtă ar fi ziua.
Îți doresc destulă ploaie, pentru a aprecia soarele cu atat mai mult.
Îți doresc destulă fericire, ca să-ți țină spiritul viu cât vei trăi.
Îți doresc destulă durere, ca până și cea mai mică bucurie a vieții să ți se pară mai mare.
Îți doresc destul câștig pentru a-ți satisface dorințele.
Îți doresc să pierzi destul, pentru a aprecia ceea ce ai.

Îți doresc destule salutări până a ajunge la finalul rămas-bun."
Aici ochii lui se umeziră din nou și se îndepărtă.
Se spune ca ai nevoie de un minut pentru a remarca o persoană specială, o oră ca s-o apreciezi, o zi ca s-o iubești și o viață întreagă ca s-o uiți

FĂ-ȚI TIMP SĂ TRĂIEȘTI...

Comentarii

Trimiteți un comentariu