"Saga dinastiei Romanov" de Jean des Cars

După ce am renunțat la două cărți consecutiv, am decis să încep una despre care eram convinsă că îmi va plăcea, și am avut dreptate, chiar mi-a plăcut. Cu atât mai mult cu cât eu despre istoria Rusiei și despre Romanovi nu știam absolut nimic înainte de a citi cartea asta. De același autor am mai citit Sissi, împărăteașa Austriei, care mi-a plăcut de asemenea, deci m-am gândit că și aceasta va fi interesantă.
Un rezumat ar fi cam greu de făcut, dar pot spune totuși că această carte prezintă istoria dinastiei Romanov, familia care a condus Rusia până la revoluție, prin 1917, dacă țin bine minte, îmi cer scuze dacă mă înșel. Și, așa cum scrie și pe copertă, povestea începe cu Petru cel Mare și se termină cu Nicolae al II-lea.
În primul rând, mă bucur că asta nu a fost prima carte a acestui autor pe care am citit-o, iar asta nu e în niciun caz din pricina modului în care e scrisă, ci deoarece istoria acestei dinastii este una destul de sângeroasă. Viața lui Sissi e mai liniștită, în lipsa unei exprimări mai bune, se potrivește mai bine cu gusturile mele. Totuși, trebuie să spun că istoria Rusiei mi s-a părut a fi una destul de interesantă.
Fiecare capitol prezintă povestea unuia dintre țarii Rusiei, începând din copilăria lor și până la moartea acestora. Și deși nu toți au avut contribuții la fel de importante pentru Rusia, privită în ansamblu povestea acestei dinastii este una destul de agitată, ca să zic așa. Printre altele, au existat tot felul de comploturi și chiar și asasinate, dar nu voi zice prea multe despre asta.
La final, am rămas cu marea dorință de a vizita Sankt Petersburg într-o zi, cândva, pentru că orașul a fost descris foarte frumos în carte, plus pozele care se pot găsi pe internet, care m-au convins și mai mult. Trebuie să văd și eu orașul ăsta până la urmă.
Asta e doar a treia carte istorică pe care o citesc, dar vreau să mai citesc și altele, mai ales cele scrise așa, un pic romanțat ca să zic așa, pentru că, deși istoria mi s-a părut întotdeauna interesantă, nu mi-a plăcut modul în care era prezentată în manualele de istorie, era cam plictisitoare, de aceea îmi plac cărțile astea, pentru că sunt scrise într-un mod mult mai interesant interesant.
Dacă vă interesează istoria sau vreți să aflați mai multe despre această dinastie, eu vă recomand această carte.

Comentarii