"Robopocalipsa(Robopocalipsa #1)" de Daniel H. Wilson

Pentru o carte cu un asemenea titlu și o asemenea descriere, aveam așteptări mai mari, mai ales că începuse destul de bine.
Acțiunea are loc într-un viitor în care tehnologia a ajuns la un asemenea nivel, încât există roboți casnici și mașini care se conduc singure, plus posibilitatea creării unei inteligențe artificiale. Doar că acea inteligență artificială decide că oamenii trebuie exterminați, iar de aici pornește un război între Archos și omenire, pentru a supraviețui, care începe cu un masacru.
Să încep cu principala problemă pe care am avut-o cu cartea de față: primul capitol prezintă finalul războiului și câștigătorul. Asta nu face decât să taie tot suspansul care ar fi existat de la rădăcini. Și e foarte dificil pentru mine să mă concentrez, sau să îmi mai pese de ce se petrece într-o carte, atunci când știu cum se termină. Și nu ar fi fost o mare tragedie dacă jurnalul de război pe care îl colectează personajul principal ar fi fost cât de cât interesant, sau dacă personajele ar fi fost simpatice. Nu a fost cazul pentru așa ceva. Plus că la finalul fiecărui capitol, personajul principal ține să menționeze ce se întâmplă cu personajul respectiv mai departe, ceea ce nu ajută o carte care și așa nu poate ține în suspans pentru că se cunoaște finalul.
Un alt lucru care nu mi-a plăcut a fost stilul în care a fost scrisă cartea. Nu pot spune că sunt fan al jurnalelor de război, iar aici capitolele sunt separate de câteva luni. Ceea ce face ca ceea ce se petrece să nu fie foarte cursiv. Pe mine m-a băgat în ceață faptul că fiecare capitol era despărțit de cel de dinainte cu câteva luni. Iar ceea ce se prezintă în capitole reprezintă mai mult o poză a unei perioade dintr-o zi, ceea ce chiar nu mi-a plăcut. Abia se legau evenimentele unele de altele.
Iar războiul nu prea a fost război. Mai mult s-au creat tot felul de grupuri și grupulețe, fiecare urmărindu-și propriul scop și plan, de cele mai multe ori, rar cooperând unii cu alții. Și chiar când o făceau, nu rezistau împreună prea mult, din diverse motive, printre care și armata de roboți. M-aș fi așteptat ca războiul să fie la un nivel mai larg, oamenii chiar să își creeze o armată care să lupte împotriva lui Archos. Nu a fost cazul.
Dar, deși am rămas dezamăgită, au fost vreo două-trei lucruri în cartea asta care mi s-au părut interesante. Aschos a fost interesant în felul lui, chiar dacă nu-l vedem prea mult(mi-a amintit un pic de Ultron, dar asta e altă poveste). Pe la finalul volumului se întâmplă o chestie cu roboții, cei umanoizi, care mi s-a părut o întorsătură destul de interesantă, care a dus la un final care a fost ok. Și a mai existat o fetiță, Mathilda, care a avut un rol interesant, chiar dacă scurt.
Aș fi vrut mai multe de la poveste, ceva despre omenire și mai multe despre cum arată lumea în care se petrece. Se spun destul de puține despre asta, și anumite chestii mi-au trecut direct peste cap. Cred că ideea e interesantă, dar nu mi-a plăcut execuția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu