"Anotimpul pumnalelor" de Șerban Andrei Mazilu

Where do I even begin? Nu cred că vreun autor străin a reușit să îmi lase o senzație așa ciudată la finalul unei cărți, cum au făcut-o mai mulți dintre autorii români pe care i-am citit până acum, aici fiind inclus și cel care a scris cartea de față. Încep să cred că cei care nu dau nici măcar o șansă autorilor români contemporani habar nu au ce pierd. Dar să revenim la carte.
Acțiunea are loc într-o lume fantasy, într-o perioadă asemănătoare evului mediu, dar în care există o tehnologie mult prea avansată pentru acele timpuri. În acest context, zeul Thanos alege câteva persoane care trebuie să restabilească un pic echilibrul, un grup de asasini. În același timp, în regat au loc tot felul de comploturi, ale unei contese ambițioase și al unui preot corupt, ce încearcă să îl răstoarne pe împărat și să îi ia locul.
Recunosc că la final n-am știut cum să îmi adun gândurile de pe jos, acolo unde au ajuns după ce am dat peste cea mai ciudată întorsătură de situație despre care am citit vreodată. Și nu o zic în sens negativ, e pur și simplu o chestie care m-a făcut să mă holbez la ultima pagină lung după ce am citit-o, întrebându-mă dacă ar trebui să existe o continuare la toată povestea. Pentru că se termină complet ciudat, dar în același timp mă îndoiesc sincer că va exista o continuare.
Dar trebuie să ofer credit editurii pentru faptul că imaginea personajului de pe copertă e exact imaginea personajului din carte, cred că e prima oară când întâlnesc situația asta. Ăsta e și motivul pentru care urăsc personajele de pe coperți, pentru că de cele mai multe ori nu au nicio legătură cu personajele din carte. Voiam doar să zic asta.
Cât despre poveste în sine... uau, doar uau! Cel mai frumos mi s-a părut modul în care autorul a intersectat cumva toate personajele și poveștile și scopurile fiecăruia astfel încât totul să aibă sens la final. Pentru că a existat un moment în timp ce citeam în care mi s-a părut că povestea Corbilor nu are nicio legătură cu complotul ce se petrece în arhipelag. Iar pentru majoritatea cărții cele două lucruri nu prea se intersectează, sau foarte puțin. Chiar mă întrebam la un moment dat ce legătură vor avea Corbii cu toată povestea, dar totul se leagă la final, ceea ce a fost unul din lucrurile care mi-au schimbat complet părerea despre carte.
Un alt lucru care mi-a plăcut mult a fost modul în care toate perspectivele se derulau paralel, fără însă a băga în ceață cititorul. Se trece de la un personaj la altul fără vreun avertisment în prealabil, dar totul "curge" foarte frumos, în lipsa unui cuvânt mai bun.
Iar acum înțeleg ce spuneau anumite persoane despre Nordet, ăsta fiind cam principalul motiv pentru care am vrut să citesc cartea. Omul apare la începutul cărții, pentru câteva pagini, după care nu mai auzi de el, și totuși mi-a plăcut foarte mult de el. E bizar cumva, având în vedere cât de puțin e prezent. Și dacă tot am ajuns la personaje, în afară de Septimus, m-au fascinat toate, chiar și Bone și Mequette. Nu mi-a plăcut de ei, dar modul în care și-au creat planurile și cum le adaptau în funcție de ce se mai petrecea mi s-a părut foarte interesant. Dintre toate, cred că personajele care mi-au plăcut cel mai mult au fost Loup, Savantul, Benson și Baudelaire. Și, da, încă nu am zis nimic despre Aendo Assermore, care e personajul de pe copertă, cel care cred că se presupune că e personajul principal. Spun asta pentru că nu m-a impresionat prea tare. Are câteva momente, dar per total m-a cam lăsat rece și m-a enervat de câteva ori. Din toată cartea, povestea lui m-a interesat cel mai puțin. Eram mai interesată de complotul general decât de el.
Recomand, mai ales dacă vă plac genul fantasy, intrigile și comploturile, și A game of thrones. Chiar cred că dacă v-a plăcut A game of thrones atunci o să vă placă și cartea asta. 

Comentarii

  1. Vreau neapărat să citesc și eu cartea asta, sper că nu va dura prea mult până când voi pune mâna pe ea Mi se pare interesantă, de la titlu până la copertă, iar acum că ți-am citit și recenzia, sunt și mai curioasă ~

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să îți placă și aștept să îți citesc părerea :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu