"Lacrimile diavolului" de Ștefana Czeller

Nu prea am știut la ce să mă aștept atunci când m-am apucat de cartea asta, mai ales că avea un singur rating pe Goodreads, dar am rămas plăcut surprinsă. Am vrut să o citesc mai ales pentru că am citit o povestire scurtă a autoarei, într-o antologie, și eram curioasă să văd cum ar arăta un roman scris de ea. Iar acum sunt sigură că voi mai citit și alte lucrări ale autoarei, deoarece cartea de față mi-a plăcut mult.
Lena Savin este un investigator ocult al unei firme de asigurări din Iași, într-o Românie în care Satan a preluat controlul asupra soartei țării. Cu ajutorul unui demon aliat, Andromalius, Lena pornește pe urmele bijuteriilor, dar în timpul investigației multe lucruri nu merg așa cum își planificase și curând se trezește cu mult mai multe probleme pe umeri decât și-ar fi dorit.
O chestie pe care o voi spune de la început este că sunt conștientă că această carte nu e pentru toată lumea. Nu e excesivă sub niciun aspect, după părerea mea, dar are ceva care anumitor persoane nu cred că le-ar plăcea, deși nu pot să îmi dau seama foarte clar care ar fi acel "ceva". Dar dacă vă sună ca ceva interesant, eu zic să îi dați o șansă.
Revenind la carte. E ceva complet diferit față de ce am mai citit eu până acum. E o societate distopică, doar că în loc ca puterea să fie luată de către Guvern în urma unui război mondial, ea este luată de către Satan, iar în societate există inițiații, care sunt persoanele ce au alianțe cu demoni, așa cum este cazul Lenei. Nu știu cum vă sună vouă, dar e o idee originală, din punctul meu de vedere.
Aspectul meu favorit a fost faptul că nu e o poveste extrem de serioasă, personajul principal are chiar mult haz, ceea ce cred că reprezintă un plus pentru poveste. Recunosc că ideea cu demonii mi-a lăsat niște fiori la început, dar am trecut repede peste datorită tonului în care e scrisă cartea. Are momente serioase, pentru că la un moment dat trebuia să existe și așa ceva, dar în mare parte e o carte destul de haioasă. M-am trezit râzând de câteva ori, ceea ce nu mi se întâmplă des atunci când citesc.
Trecând la personaje, mi-a plăcut mult de Lena! E genul ăla de personaj pe care nu pot să nu îl plac. Știe ce vrea ș nu renunță ușor, plus că a avut câteva replici care mi-au plăcut mult în timp ce citeam. Un alt personaj care mi-a plăcut a fost chiar demonul aliat care o ajută pe parcursul cărții, anume Andromalius. Sună ciudat, dar m-am distrat foarte tare atunci când era prin zonă. Ar mai fi de menționat și Lev, dar ca să vorbesc despre el ar însemna să dau spoilere, deci mă voi limita la a zice că și el se numără printre personajele mai interesante din carte.
Povestea s-a îndreptat într-o direcție la care nu m-aș fi așteptat, dar asta nu a făcut decât să facă întreaga poveste și mai interesantă. Îmi place când o carte mă ia prin surprindere, iar asta a fost plină de întorsături de situație.
Singurul minus, pentru mine, a fost că finalul mi s-a părut puțin cam brusc. Dar per total a fost o carte foarte reușită pe care nu aș fi lăsat-o din mână dacă nu ar fi fost examenele la care trebuia să învăț.

Comentarii

  1. Multumesc pentru semnalare. Imi pare bine ca ti-a placut. Acum lucrez la o continuare,,,

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru semnalare. Imi pare bine ca ti-a placut. Acum lucrez la o continuare,,,

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu