Eroi fără voie. O antologie a grupului literar Secția 14

Asta e foarte posibil să fie o postare lungă, pentru că este o antologie de povestiri scurte, și voi spune câte ceva despre fiecare în parte, pentru că așa mi se pare corect, mai ales că fiecare e scrisă de alt autor. Fără alte introduceri.

Mihai Alexandru Dincă - Oroarea din Oort. Este vorba despre un tip certat cu legea, care datorează mulți bani unei mafii, iar când îi este oferită șansa de a scăpa și de a pleca în spațiu cu o gașcă de nelegiuiți nu poate refuza. Însă ceea ce descoperă e mai rău decât problemele pe care le avea deja pe cap. Interesantă povestea în sine, chiar dacă mie mi s-a părut un pic greu de urmărit în anumite momente, mai ales când se vorbea despre grup în sine. Creepy la final, și o întorsătură la care nu m-aș fi așteptat totuși. 

Andrei Duduman - Eroi fără voie. Acțiunea are loc într-o lume fantasy, oamenii descoperă o civilizație nouă, fac afaceri cu ei, dar lucrurile nu merg bine decât o perioadă. Are patru părți plus epilog și cred că ar face de un roman fantasy foarte frumos, eu l-aș citi. Mai ales că mi-au plăcut cei doi hoți care ajung să se intercaleze cu ceva la care nu se așteptau. Recunosc că abia la final m-am prins ce se întâmpla acolo, dar cred că a meritat, din nou, aș citi un roman cu firul ăsta narativ.

Valeriu Tudose - Scrisoare din Iordania. Este despre un poștaș român, cu un nume care mă amuză numai când mă gândesc la el, care câștigă e excursie în Iordania, dar află că de fapt a fost folosit drept piesă pentru ca niște societăți să scape de nave extraterestre. Distractivă povestirea, nici plot-ul în sine nu mi s-a părut rău. Și mi-a plăcut și modul cum a curs povestea, mi-a fost un pic milă de poștaș, dar cred că a avut parte de o aventură despre care va putea povesti mult timp.

Andrei Panțu - Tursas. O povestire ce tinde spre horror, despre niște extratereștri care distrug tot în jurul lor, dar nu în genul cu care suntem obișnuiți din filme. Totul e mult mai liniștit și mai calm la modul lor de a distruge. Mă bucur numai că nu am citi-o noaptea, ci pe la metrou. Aș fi vrut totuși să aflu mai multe, dar mi-a plăcut, așa ciudată cum a fost. Deși cred că asta a și fost intenția.

Georgian Enuță - Explorator Beta. O poveste despre încercarea oamenilor de a conoliza alte planete, pentru că Pământul a devenit prea poluat. Iar conducătorul misiunii e un tip pe care eu îl evit în romane, deși aici s-a potrivit destul de bine. Iar finalul m-a luat pe nepregătite. Poate nu cel mai original final, dar eram atât de prinsă în tot ce se întâmpla încât nu l-aș fi putut prevedea. Ș interesant conceptul și lumea creată în sine.

Mihai Octavian Giulvezan - În Început. Asta se petrece într-o lume care îmi amintește de Egiptul antic, în care se vrea găsirea unui manuscris, căutare pe care o începe regina regatului. Interesantă ideea, chiar mi-a plăcut, dar se termină brusc și fără să se zică prea multe despre ce reprezintă manuscrisul ăla și de ce e atât de important. Mi-ar fi plăcut un pic mai multe detalii, să înțeleg care e miza.

Alexandra Medaru - ReÎnnoirea. O poveste fantasy despre un război între două popoare, singura soluție a oamenilor de a câștiga fiind prin ajutorul unui necromant. Cred că dintre toate povestirile din carte, asta e printre singurele care are un început și final clare. Mi-a plăcut asta, ca și modul în care s-a desfășurat povestea, dar voi recunoaște că am sărit peste lupte pentru că nu îmi place să le citesc în general. Dar mi-a plăcut mult povestirea asta.

Alexandru Max Orbescu - Miză mortală. E despre un tânăr care are un accident mortal de mașină, și pentru că faptele lui din timpul vieții sunt în perfect echilibru, pentru a putea decide încotro se va îndrepta suflteul lui joacă poker cu moartea și ucenicul ei, un înger și un demon. Hilară povestirea, chiar m-am trezit râzând de câteva ori în timp ce citeam, ceea ce mie mi se întâmplă rar, și chiar mi-a plăcut ideea și finalul m-a luat prin surprindere. 

Adrian Poenaru - Ohrainic. Nici nu știu cum să descriu exact povestirea asta, rasa umană interacționează cu o rasă extraterestră, dar apar necazuri din cauza unor efecte neașteptate ale unei tehnologii aduse de extratereștri. Iar cele două popoare trebuie să lupte împreună pentru a opri dezastrul. Ideea de la care a pornit mie una mi s-a părut destul de originală și mi s-a părut interesant și modul în care s-au desfășurat evenimentele. Nu mi-e clar cum s-a terminat întreaga aventură, dar aș citi un roman care să pornească de la evenimentele de aici.

Adrian Răducan - Profețiile din lumânări. În centrul poveștii se află un vrăjitor tânăr, dar destul de puternic, acțiunea se petrece în evul mediu, în timpul unui război, iar un plan al unui alt vrăjitor, cu care cel tânăr se află în competiție, nu are chiar efectul scontat. Nu știu ce să cred despre povestea asta, îmi place plot-ul, e un pic cam gorry pentru mine, dar ceva nu a mers pentru mine, dar nu dau seama exact ce. 

Iulia Albota - Stalker. Ultima poveste și cea despre care am cele mai multe păreri contradictorii. Pentru că îmi place tehnologia și posibilitățile imaginate de autoare, acțiunea care se petrece în jurul Politehnicii, și toate discuțiile care pornesc de la tehnologia menționată mai sus, dar totul se desfășoară pe fondul unui profesor obsedat de o studentă de anul I, ceea ce mie mi se pare pur și simplu scârbos și faptul că mie personal îmi repugnă genul ăsta de povești a făcut ca citirea acesteia să fie mai dificilă. Dar zău dacă nu mi-a plăcut grupul de studenți și toate hologramele! 

Cam astea ar fi părerile mele pe scurt. Și mi-am amintit de ce nu prea citesc povestiri scurte. Nu pentru că nu mi-ar place formatul, majoritatea poveștilor de aici chiar mi-au plăcut, ci pentru că habar nu am cum să scriu despre ele. Sunt scurte, deci nu pot spune prea multe, iar multe dintre ele cred că ar putea deveni romane. Doar opinia mea, și recunosc că poate e și pentru că îmi place mai mult să pot petrece mai mult timp într-o lume, și cu personajele din ea.
Dar, ca și concluzie, îmi place ce a ieșit din primul atelier, din care a apărut și secția 14, voi urmări cu siguranță să aflu ce vor mai scrie acești autori. Și acum sunt mai înclinată să mai citesc genul SF, gen pe care eu de altfel nu îl citesc la fel de mult ca pe altele.

Un comentariu: