"Brigăzile fantomă(Old man's war #2)" de John Scalzi

A trecut ceva timp de când am citit primul volum din serie. Principalul motiv pentru care am tot evitat să îl citesc, cu toate că primul mi-a plăcut destul de mult, e faptul că nu avem același personaj principal. John Perry, care narează prima carte, nu e mort, doar că nu mai e el personajul principal aici. Mi-a lipsit destul de mult, și volumul ăsta mi s-a părut mai slab decât primul. Dar să o iau cu începutul.
Practic, povestea se învârte în jurul Forțelor Speciale, poreclite brigăzile fantomă pentru că, ei bine, sunt formate din bătrânii care s-au înscris în FCA, dar care au murit înainte să ajungă să servească. E complicat, dar e o idee interesantă. Iar personajul principal este Jared Dirac, un soldat creat pentru un scop foarte precis, de a încerca să oprească un trădător care vrea să distrugă Uniunea Colinială.
Trecând la părerea mea despre carte, cum am zis mai sus, mi s-a părut mai slabă decât prima. Nu e vorba doar despre faptul că John Perry nu e deloc prezent aici. Nu am găsit niciun alt personaj de care să îmi pese la fel de mult. Nici măcar de Jane Sagan nu mi-a plăcut prea mult aici, și e cred singurul personaj din primul volum pe care îl reîntâlnim aici. Sper să nu mă înșel. 
Jared Dirac... a fost ok bănuiesc, doar că nu m-a impresionat, mai ales spre final, chit că face o alegere la care nu m-am așteptat. Dar am ajuns cam departe deja.
Ca și poveste, începe destul de bine, avem un trădător și un plan de a descoperi ceea ce știa și ce plănuia înainte să dispară. Și e interesant mai ales că nu merge perfect, nu că ar fi avut cum, și mai apar câteva situații interesante de aici. Dar... după ce totul e dezvăluit la final... mie personal mi s-a părut cam melodramatică toată chestia, și un pic cam prea fumată ideea. Nu o să dau detalii, dar e genul ăla de întorsătură de situație care pe mine nu mă mai impresionează de mult. E un pic prea simplu, mi se pare mie, să fie introdusă în povestea așa, cam de nicăieri. Nu zic că nu funcționează în context, dar am sperat la ceva mai mult de atât.
Totuși, mi-a plăcut destul de mult prima jumătate a cărții, pentru că acolo vedem cum funcționează aceste Forțe Speciale, care sunt practic niște minți de copii în corpuri de adulți care trebuie să învețe foarte repede anumite lucruri. Sunt câteva referințe la cărți și filme care chiar m-au amuzat. Și mi-a plăcut modul în care a fost prezentată toată partea în care ei erau instruiți. După aceea, povestea nu mi-a mai plăcut chiar atât de mult.
E chiar la un moment dat o dezvăluire pe care am văzut-o venind de departe. A fost dezamăgitor, mai ales că eu nu mă pricep la ghicit ceea ce urmează să se întâmple în cărți, de cele mai multe ori.
Nu eram sigură dacă să mai continui seria sau nu, dar am aruncat o privire pe Goodreads și am aflat că John Perry e din nou prezent în următorul volum. Măcar pentru asta și cred că îi voi da o șansă, poate volumul trei va fi mai bun decât ăsta. Nu-s eu convinsă că direcția în care pare să se îndrepte povestea va fi extrem de interesantă, dar am mai citit cărți doar pentru personaje. Și, cine știe, poate că mă va surprinde plăcut în cele din urmă. 

Un comentariu: