De ce voi citi mai puțini autori români în 2018

M-am tot gândit dacă să scriu postarea asta sau nu și am decis că vreau totuși să vorbesc despre anumite lucruri care mi se tot învârt în minte de vreo lună, cam așa. Practic, cam de undeva de la articolul ăsta. Am primit acolo un comentariu care m-a făcut să mă gândesc serios de ce citesc încă autori români și de ce cred că asta se va schimba. Nu voi menționa despre care comentariu e vorba, vreau să vorbesc la modul general.
Eu, dacă îmi amintesc corect, am început să citesc autori români prin 2012, după bac, pentru că pe atunci pe blogurile pe care le urmăream începuseră să apară recenzii pentru anumite cărți scrise de autori români. Și, dacă am tot văzut numele pe ici pe colo, m-am gândit că trebuie să fie ceva de capul acelor cărți și le-am dat și eu o șansă. Nu au fost neapărat spectaculoase, în retrospectivă, dar m-au făcut să mă gândesc că poate avem și noi autori care scriu bine. Mi-a luat ceva timp să trec peste convingerile pe care mi le formasem în liceu, toți știm ce se studiază, și să depășesc niște prejudecăți, dar până la urmă am ajuns să citesc mai mulți autori autohtoni. Și acum, după cam cinci ani, cred am ajuns înapoi de unde am început. I've come full circle. Diferența e că acum nu mai e vorba neapărat de prejudecăți, ci de faptul că am căpătat o impresie despre autorii noștri după ce i-am citit pe o parte dintre ei. Am numărat, folosind în mare pagina de recenzii de pe blog, plus ce mi-am mai amintit că am citit, dar nu am recenzat, și sunt vreo 30 de autori români. Aici nu am numărat antologiile colective, ce conțin mai mulți autori, nu am atâta răbdare, iar prozele scurte nici nu sunt preferatele mele. E vorba de volume proprii. Iar din acești 30 de autori m-au impresonat cu adevărat doar 5. Mai sunt vreo 2 autori despre care încă cred că au potențial, dar până nu mai citesc măcar încă o carte scrisă de ei, nu mă pot pronunța. Ăh... am fost destul de dezamăgită când mi-am dat seama pe câți dintre autorii români îmi doresc cu adevărat să îi urmăresc, prin comparație cu numărul total.
E adevărat că am ales și destul de aleator autorii pe care i-am citit, la cei străini cercetez mai cu atenție înainte de a cumpăra o carte. Pe de altă parte, majoritatea cărților autorilor români, din ce am văzut eu, nu au prea multe ratinguri pe Goodreads, și chiar mai puține păreri decât ratinguri. Câteva zeci de ratinguri tind să văd pe Goodreads. Dar sunt mult mai puțini autori comparat cu cât se publică în afară. I took my chances, și am fost dezamăgită de cele mai multe ori. Au fost și cărți care nu mi-au displăcut neapărat, dar mi s-au părut doar ok, ceea ce pentru mine nu înseamnă cine știe ce. Genul ăsta de cărți se uită repede. Cert e că nu știu cum aș putea alege mai cu atenție care cărți merită citite, încă.
Și mai e un aspect care pe mine, ca și cumpărător, m-a deranjat destul de mult în 2017: atitudinea autorilor români. Am vorbit mai mult despre asta în articolul menționat mai sus. Nu știu alții cum sunt, dar pe mine nimic nu mă deranjează mai mult decât să îl văd pe cel care vinde ceva răspunzând acid celor care lasă păreri negative despre produsul lor. Și la autorii români am văzut asta pe net, plus ce am mai auzit offline. Nu așa mi se pare mie că e normal să vrei să atragi cititori (mă rog, eu funcționez sub premiza că autorii își doresc asta, dar poate mă înșel), dar am văzut și argumentul că nu am studiile și calificările necesare pentru a îmi da cu părerea despre asta. Încă nu a lămurit nimeni care sunt acele studii, dar trecem peste. Cert e că pe mine asta nu mă face să îmi doresc să am de-a face cu respectivii. Plus că eu de fel prefer să evit conflictele și situațiile... hmm, negative, deci practic îmi doresc să mă plasez cât mai departe față de asemenea persoane.
Așa cum am învățat în timpul facultății, resursele sunt limitate și trebuie folosite eficient. În cazul ăsta, resursele sunt banii și timpul meu. Mai ales timpul e important pentru mine, și nu am timp să stau să citesc alți zeci de autori români ca să mai găsesc, poate, alți 5 care să îmi placă. Nu mai pot cumpăra cărți aleator, doar pe baza titlului și a rezumatului de pe spate, cum asta nu a avut rezultate minunate pentru mine, ca cititor. În urma tuturor acestor experiențe, autorii români au ajuns foarte jos pe lista mea de cărți de citit. Mai am câteva titluri în bibliotecă, și voi ajunge la ele, că doar le-am plătit, măcar să încerc să văd dacă îmi plac sau nu. Eventually... Momentan, au prioritate autorii străini pe care îi am în bibliotecă, și cei 5 autori români care mie mi se par că merită citiți. Ok, și cărțile care se votează în Blogosfera SF&F, pentru că îmi place proiectul ăsta.
La un moment dat, într-o perioadă în care citeam mai ales români, ajunsese să mi se pară că textele lor cresc din punct de vedere calitativ. Apoi, după ce am avut parte de câteva dezamăgiri, am citit autori străini și am ajuns să cred că românii scriu cel mult mediocru. Și, da, nu avem sistemul de editare de afară și cursuri de scriere creativă și așa mai departe, dar asta nu o să mă facă să fiu mai înțelegătoare. Nu o să îmi reduc standardele doar pentru că situația la noi e cum e. Și, până la urmă, dacă noi acceptăm că ăsta e nivelul și asta este, nu cred că vom progresa vreodată.
Deci... anul ăsta voi citi mai puțini autori români. Și chestia e că eu vreau să îi susțin, chiar vreau, dar nu cu orice preț. Nu doar pentru că sunt români și trebuie cineva să îi susțină și pe ei. Vreau să îi susțin pe cei care eu consider că scriu bine, care spun povești bune și care au personaje de care să îmi pese, iar dacă creează și o lume minunată, cu atât mai bine. Aceia sunt cei pe care eu vreau să îi susțin, iar ei sunt foarte puțini.
Undeva de-a lungul anilor, toleranța mea pentru lucrurile dezamăgitoare, ca să nu folosesc alt cuvânt, a ajuns să scadă foarte mult. Din toate punctele de vedere. La fel ca atunci când am termiant liceul, am ajuns să vreau să evit autorii români. Singura diferență e că acum vreau asta din alte motive decât atunci.
PS: Este foarte posibil să mai existe anumite excepții pe parcursul anului, să mai fiu curioasă în legătură cu anumite titluri, dar ca regulă mi-ar plăcea să citesc mai mulți străini decât români anul ăsta. 

6 comentarii:

 1. Imi pare tare rau ca ai fost dezamagita de autorii romani. Legat de rating-urile de pe Goodreads ele sunt asa de putine pentru ca autorul roman, nu ala de publica la Trei, Humanitas, Nemira si alte editurii mari, nu are o baza solida. De obicei publica la edituri mici care nu se dau in vant sa isi faca reclama propriilor carti. Asta e realitatea. Stiu pentru ca si eu am publicat la o editura mica.
  Poate ar fi fost interesanta o lista cu cartile citite de tine care te-au dezamagit si cele care ti-au placut. Sigur, nu-i musai. Mi se pare corect sa vrei sa ii sustii doar pe cei despre care tu consideri ca ar merita asa ceva. Pana la urma cititul e subiectiv si fie ne place cartea X, fie nu. Mai ales ca o carte nu e ieftina si in contextul actual in care se afla Romania, sa dai bani pe o carte chiar nu mai e la fel de usor. Cand e aproape 10 lei untul, nu mai dai 10 lei pe o carte.
  Iti doresc experiente bune pe viitor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mda. Nici nu știu ce să mai zic. Mi se pare că Universul n-o să mai fie ca până acum... Eu, de exemplu, n-o să mai pot dormi noaptea din cauza asta. E o tragedie că nu mai citești tu autori români. Chiar mă întreb ce vor face aceștia fără opiniile tale. Eu unul mă duc să plâng în pernă de oftică... E groaznic!
  Mă voi uita la știri în seara asta să aflu mai multe despre această veste teribilă și cum afecteaza ea întreaga țară...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule, atitudinea dumneavoastră ironică mi se pare puțin deplasată. În primul rând, aici vorbim despre un blog personal, în care persoana care îl deține poate să scrie orice postare își dorește, despre orice subiect are în cap. Bineînțeles, atâta timp cât conținutul este unul pertinent. Iar din postarea Leontinei nu reiese nimic jignitor la adresa vreunui autor român. Și în al doilea rând, consider că există autori care țin foarte mult la părerile Leontinei (și ale celor cu bloguri de carte, în general), deci probabil că pe aceștia îi interesează decizia pe care aceasta a luat-o, din motive personale.

   Așa cum dumneavoastră aveți dreptul să vă spuneți părerea, nu înțeleg de ce ea (sau oricine altcineva care a scris sau va scrie despre un asemenea subiect care, probabil pentru unii va fi puțin deranjant) nu ar avea voie să o facă.

   Sper că v-ați uitat aseară la știri și ați observat că în țara asta sunt probleme mult mai mari (care consider că ar trebui să vă preocupe), în loc să vă spuneți părerea pe bloguri, într-un mod ironic.

   Ștergere
  2. Domnule Balauru, că aveți sau nu șapte capete rămâne de văzut, dar am o singură întrebare: cum ați ajuns să citiți acest articol??? Că nu sunteți de acord cu el, este absolut perfect. Fiecare are dreptul la o opinie personală. Dar de ce oare simt că faceți parte dintre autorii români care vând doar prietenilor și cunoștințelor? Vă simțiți lezat? Simțiți cumva cum pierdeți potențiali cititori din pricina acestui articol? Nu vă plac sau atrag articolele, nu urmăriți logul. La fel ca la televizor: nu vă place Esca, nu urmăriți știrile de la PROTV. Există atâtea și atâtea bloguri cu diverse teme, că poate găsiți și dumneavoastră ceva care să vă intereseze. Sigur pe Leontina nu o va afecta într-un fel sau altul „pierderea” unui cititor ca dumneavoastră.

   Ștergere
 3. Poate ar fi mai util sa alegeti mai cu atentie cartile si autorii pentru Blogosfera ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cărțile și autorii pentru Blogosferă au ca principiu noutatea. Încercăm să recenzăm cele mai noi volume publicate. Nu e vina noastră aici, nu?

   Ștergere