"Saga dinastiei de Habsburg" de Jean des Cars

După foarte mult timp, am ajuns în sfârșit să mai citesc o carte scrisă de Jean des Cars. Ultima pe care am citit-o a fost despre Grace de Monaco, iar recenzia pentru acea carte este din 2014. Având în vedere că am tot cumpărat cărțile autorului care au apărut la noi, nu știu de ce a trecut atâta timp până să mai citesc ceva scris de el. Mai am patru cărți care așteaptă în bibliotecă.
Mi-a luat ceva timp să citesc cartea asta, am început-o în decembrie și am terminat-o în februarie. Acum, e adevărat că am citit și alte cărți între timp, pentru că fiind o carte istorică, și care vorbește despre o dinastie ce a avut o influență impornantă în Europa, nu e cea mai ușoară lectură, iar cât am avut examene în ianuarie nu m-am putut concentra asupra ei. Totuși stilul în care scrie des Cars ajută foarte mult, pentru că e ușor romanțat, și dacă am starea necesară îi pot citi cărțile oarecum ca pe niște romane. Mie îmi place faptul că nu este foarte tehnic, pentru că atunci nu cred că le-aș putea citi. Însă pe lângă povestea suveranilor din această dinastie și a politicii interne și externe, alianțe, războaie și toate informațiile acestea, autorul vorbește și despre artă. Ne povestește și despre modul cum a evoluat arta, despre artiștii influenți din acea vreme și cum s-au mai schimbat lucrurile la curte și din cauza acestui aspect. Iar asta mie mi-a plăcut foarte mult, pentru că totuși atâtea războaie și o politică destul de complicată pot ajunge să fie obositoare după un timp. Nu zic că nu e interesant, dar cred că totul trebuie să aibă o măsură.
Nu prea știu cum aș putea vorbi despre o carte istorică. Nu aș putea spune că aș avea vreun interes special în această dinastie, nu cum este cazul lui Sissi, dar faptul că îmi place cum scrie autorul mă determină să vreau să îi citesc cărțile, ceea ce mi se pare ceva interesant, nu aș fi crezut că voi avea un asemenea autor pe lista de preferați. E totuși util, mai aflu și eu informații despre istorie și cum a evoluat o dinastie. 
Dintre toți suveranii prezentați aici, mie cei mai memorabili mi s-au părut Carol Quintul (capitolul lui chiar mi s-a părut fascinant), Maria Tereza, Franz Joseph (despre el am mai citit în cartea despre Sisii) și Otto, despre care eu nu știam absolut nimic. A fost fiul cel mai mare al ultimului împărat al Habsburgilor și viața lui mi s-a părut cu adevărat fascinantă. Până și pentru acest motiv, mă bucur că am citit cartea asta și vreau să le citesc curând și pe celelalte care tot așteaptă pe raft. 
E adevărat că la un moment dar m-am pierdut un pic în toate evenimentele și am pierdut un pic șirul persoanelor implicate în diverse evenimente, cum e și o perioadă în care tot apar nume comune, dar per total cartea mi s-a părut fascinantă. E interesant pentru mine să văr cum a evoluat o dinastie și un imperiu, până când acțiunea ajunge în anii 2000. 
Eu voi continua să îl citesc pe autor, iar dacă sunteți interesați de istorie eu chiar îl recomand. 

Comentarii