"CHOICE(Choice #1)" de Livia Furia

Pe undeva pe la jumătatea cărții m-am gândit că ar fi interesant să scriu o recenzie pe bucăți, practic mai citeam, mai scriam ceva cu liniuță acolo. Și ieșise o chestie destul de amuzantă, cred eu, dar după ce am terminat cartea am căpătat o cu totul altă imagine asupra ei. Nu una mai bună, chiar deloc, dar având imaginea de ansamblu, simt nevoia să formulez altfel recenzia, păstrând punctele pe care deja mi le-am notat.

Acum, nu am avut prea mari speranțe de la cartea asta, bazându-mă doar pe titlu și pe descrierea de pe spate, dar s-a dovedit o carte mult mai slabă decât mi-aș fi putut închipui că ar putea să fie. Și dacă tot am ajuns la titlu, nu am să pot să înțeleg de ce este în engleză și cu majuscule pe deasupra. Zic cu majuscule pentru că așa apare scris pe toate site-urile pe care m-am uitat, deci o să presupun că a fost intenționat. Nu pot să înțeleg de ce, dar mă rog. Bine, titlul nu este singura chestie în engleză în cartea asta, mai avem așa: carrierii, RageSuper Rage, freack show (da, exact așa e scris în carte, greșit). Apoi avem și alt gen de cuvinte care mă enervează când le văd în cărți: mapăm (ăsta fiind preferatul meu) și patetic scris în română cu sensul de pathetic din engleză, adică jalnic. Chestia cu acest patetic e că autoarea nu este singura care îl folosește greșit, eu până acum nu l-am văzut folosit decât cu sensul din engleză prin cărți, asta deși în română înseamnă cu totul altceva, conform dex online. Mama ei de limba română!

Dar ar trebui să spun și despre ce e cartea asta, bănuiesc. Este despre un tip despre care ni se spune că are douăzeci și cinci de ani, Dary, care este special (evident), iar povestea începe după ce dă timpul înapoi pentru a își salva sora și nepoata dintr-un accident de mașină care le este mortal. De aici se naște o anomalie, de unde apar f'al'keri (ceva demoni), care tot încearcă să îl omoare. Așa ajunge să îl întâlnească pe AR DaKan, un extraterestru Rei, a cărui misiune este de a identifica locul anomaliei și de a o distruge.

De aici încolo este foarte posibil ca această recenzie să conțină spoilere, sunt câteva lucruri pe care chiar vreau să le menționez. Să începem cu extratereștri. În carte sunt menționate trei rase, să le zic așa, în lipsa unui cuvânt mai bun: Rei, Ummi și Kimiko, cei din urmă fiind anihilați la momentul în care se petrece acțiunea din roman. Din cum sunt descriși, Ummii par să fie foarte asemănătători cu oamenii, Reii doar ceva mai efeminați decât oamenii, iar Kimiko tot pe undeva pe acolo, toți sunt umanoizi. Imaginația autoarei este sublimă! Despre Ummii nu aflăm mai nimic, în afară că au o tehnologie avansată (whatever that means), despre Kimiko știm că erau longevivi și asexuați (pentru că aparent autoarea nu a găsit ceva mai imaginativ decât să le dea caracteristicile unor plante). Despre Rei aflăm ceva mai multe, nu cred că au fost construiți cu mai multă imaginație decât ceilalți doi, dar măcar primim ceva. Știm că sunt cel puțin două tipuri de Rei, luptători și reproducători. Pe la începutul cărții se spune că femeile din rasa Rei sunt sterile, deci reproducătorii (care din modul cum li se adresează alții par că sunt bărbați) sunt responsabili de perpetuarea speciei (bonus: au trei sexe). Poate că toată chestia asta mi-ar fi trecut direct peste cap, cum biologia nu a fost materia mea preferată la școală, dar acel sterile mi-a aprins un beculeț în cap, mai ales că se mai spune despre ele că sunt purtători (carrierii de mai sus), adică rămân totuși gravide. Am serioase semne de întrebare aici, dar cartea nu binevoiește să lămurească nimic.

Trebuie să ne mulțumim cu jumătăți și sferturi de explicații, care se contrazic reciproc ocazional. De exemplu, e o scenă foarte stupidă la începutul cărții, când Dary îl vede pe AR DaKan dezbrăcat (de la spate) și vrea să își înfigă un fier încins în craniu ca să scape de imaginea asta, moment în care aflăm că Reii nu poartă lenjerie intimă, ci doar o apărătoare în partea din față. Spre finalul romanului aflăm că de fapt Reii nu au nimic între picioare, spre deosebire de oameni, când Dary se enervează și îl lovește în zona aceea. Acum, mi-am pus întrebarea ce apără apărătoare aia, pentru că evident că atunci când am citit explicația cu zona din față m-am gândit la acea zonă din față, dar am așa o teorie că de fapt prin zona din față autoarea voia să se refere la zona abdominală. Am bănuiala asta pentru că prin roman AR DaKan și Sebastian reacționează destul de puternic atunci când Dary îi dă un pumn în abdomen. Dar e doar o presupunere, că nu primim niciun inidiciu cât de mic cu referire la asta. Și dacă tot am ajuns la Sebastian, să vorbim despre el. Este om și este tatăl lui AR DaKan, de unde logica dictează că mama lui ar trebui să fie Rei, dar, stai, se spune încă de la început că femeile din rasa asta sunt sterile. Ăsta plot hole de toată frumusețea!

Dar să mă întorc un pic la începtul cărții. Primul capitol, deși nu este numit așa, pare a fi un prolog, după care povestea ajunge în prezent, un pic înainte ca aventura să înceapă. Se revine la punctul din primul capitol după vreo sută cincizeci de pagini, moment în care mi-am dat seama că acela era prezentul, după care cartea prezintă cum s-a ajuns în acel punct. Asta nu mi se pare a avea vreun rost în carte, pentru că nu face decât să inducă cititorul în eroare și oricum evenimentele din primul capitol nu au cine știe ce rol important în ansamblul poveștii. Putea la fel de bine să se înceapă cu cel de-al doilea capitol, iar totul să fie prezentat cronologic și nu ar fi schimbat cu nimic modul în care se desfășoară lucrurile. Și, da, o să mă iau de toate detaliile pentru că, așa cum bine a spus altcineva, atunci când nu găsești nimic care să îți placă într-o poveste, vezi toate lucrurile care nu sunt ok.

Și că tot ziceam de detalii: numele personajelor. Cel principal se numește Dary, pe sora lui o cheamă Maria și pe nepoata lui, Ioana. De ce nu puteam avea nume complet românești sau complet străine nu am să pot să înțeleg. Și, că tot vorbim de nume, unul dintre primii reproducători, despre care am înțeles că se spuneau multe povești printre Rei, se numea... Erin Arando Varuzio Cataragora. I kid you not. Am citit numele ăsta, m-am oprit, l-am citit din nou și m-a bufnit râsul. Măcar AR DaKan nu seamănă cu nimic, pot să cred că e nume de extraterestru, chiar și Berca sau Biarra. Dar Erin Arando Varuzio Cataragora sună atât de spaniol că nu pot să trec peste. Am râs vreo cinci minute doar uitându-mă la numele ăsta.

Mai e o scenă peste care nu pot să trec. Dary este dus pe teritoriul Reilor și, ca să nu fie călcat în picioare, le spune că are suficienți bani cât să îi cumpere pe toți. Acum, aia fiind o rasă extraterestră, undeva în Univers, nu m-aș aștepta să folosească aceeași monedă de schimb ca oamenii, ceea ce îl face pe Dary să arate foarte stupid, nu că înainte ar fi părut prea breaz.

Să vorbim despre personaje. Dacă nu ar fi fiecare desemnat prin nume, serios că nu aș putea să indentific cine e cine doar din dialog, de exemplu. Sunt cel mult niște schițe, ca să nu zic că sunt personaje de carton. Niciunul nu e suficient dezvoltat cât să prindă viață, nici chiar Dary, iar povestea este spusă din perspectiva lui, la persoana întâi. Iar dialogurile sunt... nu am mai citit unele atâta de seci de ceva timp. Sunt acolo fie pentru a i se explica diverse lui Dary, dar niciodată tot ceea ce ar trebui să știe, fie pentru ca cineva să se certe cu altcineva, cu foarte mici excepții. Este insuportabil de la un punct încolo.

Interesul pentru poveste a dispărut destul de repede, efectiv nu îmi păsa de cum vor rezolva problema anomaliei, dacă urma să o rezolve, sau despre ce avea să se întâmple cu personajele. Am continuat să citesc doar ca să văd cât de stupidă ar putea să devină cartea asta până la final. Încearcă ea să facă ceva pe acolo, cu mesaj și toate cele, dar ratează în mod formidabil. Doar mă face să îmi pun și mai multe întrebări. La final se menționează așa, trecător, că reproducătorii sunt foarte puțini și că e tragic că AR DaKan a murit fără un moștenitor, adică alt reproducător care să îi ia locul. Revine el la viață, pentru că Dary are puterea asta cu schimbarea trecutului, deși personal schemele de genul mi se par ieftine și leneșe. Dar nu asta e ceea ce mă roade, ci: dacă reproducătorii ăștia sunt atât de puțini și de valoroși pentru Rei, de ce erau lăsați să se lupte cu f'al'keri și altele de genul? Eu i-aș fi văzut mai degrabă puși undeva sus pe un piedestal metaforic cu toți ceilalți având foarte mare grijă de ei. Pentru mine, dacă ceva este atât de rar și de important înseamnă că acel ceva trebuie tratat cu maximum de grijă, sau cum vreți să îi spuneți. Și ăsta mi se pare un mare și drăguț plot hole. Poate e ceva mai complex și complicat acolo, dar cititorul nu primește mai mult de câteva jumătăți și sferturi de explicații din când în când despre lumea asta pe care autoarea a încercat să o creeze, deci nu am de unde să știu dacă era ceva acolo într-adevăr sau nu.

Am tot încercat să mă gândesc dacă chiar nu am nimic bun de zis despre cartea asta. Ar fi un vis a lui Dary de pe la început, în care apare un ceva câine îmbrăcat la costum și alte chestii, frumos trip. Dacă a vrut să reprezinte ceva conștiință vinovată a lui Dary legat de ce a pățit Irina, o ceva vina supraviețuitorului... ăh, nu, a ratat și de data asta. Mda, nu cred că am de fapt nimic bun de zis despre cartea asta.

Vrea să aibă ceva cliffhanger la final, dar... nah, nu o să citesc continuarea doar pentru chestia aia. De fapt, dacă aș putea, mi-aș cere banii înapoi pe cartea asta. Dacă asta ar fi fost prima carte scrisă de un autor român peste care aș fi dat când m-am hotărât să le dau o șansă, nu doar că nu aș fi terminat-o, dar m-aș fi lecuit de tot de asta cu cititul de autori români. Și, da, știu că exagerez un pic.

Știu că recenzia asta e deja destul de lungă, dar mai am un singur lucru de menționat. Mie încă de la început cartea mi-a dat senzația că ar fi YA, asta deși, așa cum au spus alții, de fapt nu ar avea niciun motiv să se încadreze în categoria asta, personajele fiind adulți și chestiile care se întâmplă neavând nicio legătură cu publicul țintă pentru YA. După mai multe discuții, am fost ajutată să îmi dau seama de ce mi s-a părut că ar fi YA: vocea personajului principal este adolescentină de la un capăt la altul, iar de aici eu am făcut conexiunea cu acea categorie de cărți. Efectiv, pe tot parcursul romanului Dary se comportă destul de imatur. Pe lângă reacția complet exagerată pe care o are când îl vede pe AR DaKan dezbrăcat de la spate, de care am scris mai devreme, mai e o scenă mișto la un moment dat: enervat de faptul că AR DaKan tot vorbea cu sora lui, folosindu-se de telefonul său, Dary decide să îl arunce pe geam, ca extraterestrul ăsta să nu mai vorbească cu sora lui. Telefonul este al lui Dary, AR DaKan nu deține așa ceva. Astea două numai reacții de om matur, la douăzeci și cinci de ani, nu mi se par a fi. Faza cu telefonul e memorabilă, că doar nu e ca și cum ar fi existat moduri mai inteligente de a ajunge la rezultatul dorit, cum ar fi să aibă telefonul ăla mereu asupra sa. Nu, hai să îl aruncăm pe geam, nu e ca și cum ne-ar mai trebui la ceva. Faptul că un număr de pagini mai târziu are din nou un telefon mobil în posesie nici nu mai contează, și-o fi cumpărat altul, că banii trebuie să circule într-o economie sănătoasă. Dar cred că m-am luat deja de suficiente detalii din cartea asta. Deci nu este YA, tehnic vorbind, dar tonul amintește foarte mult de acea categorie, de fapt asta voiam să zic. Chiar m-am simțit mai bine după ce am aflat chestia asta, chiar mă sâcâia.

Dacă vreți o carte SF despre rase extraterestre cu adevărat interesante și diverse, care vorbește și despre umanitate, recomand Războiul bătrânilor de John Scalzi.

Notă: Recenzia face parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, bloggerii care fac parte din proiect vor publica simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român. Așadar, dacă vreți să vedeți alte păreri despre această carte le găsiți pe blogurile: 
Cu mintea la... SF
Reader's Republic
Jurnalul unei cititoare

Comentarii