"A game of thrones(A song of ice and fire #1)" de George R.R. Martin

Deci... am citit și eu în sfârșit primul volum din seria asta, de când îmi propun să o tot încep! Acum pot spune că înțeleg de ce e atât de lăudată.
Să-i fac un rezumat mi-ar fi imposibil, sincer. Povestea urmărește atât de multe personaje, și atât de multe fire narative, încât nu aș ști să spun de unde pornește totul. Tot ce pot spune e că avem parte de mai mult de cinci puncte de vedere, de la copii la adulți, ceea ce e destul de interesant, nu mă așteptam să existe ca personaje cumva principale niște copii.
Cât despre gândurile mele despre cartea asta... nici nu aș ști de unde să încep. La finalul cărții am rămas cu foarte multe sentimente în legătură cu cartea asta, și nu toate neapărat bune. Ideea e că sunt niște situații în poveste care m-au frustrat destul de mult, aici e vorba mai ales de deciziile luate de către unele personaje și consecințele acelor decizii. Mai ales atunci când intențiile sunt bune, dar rezultatele nu sunt neapărat cele scontate. Asta e frustrant pentru mine mai ales că există destule situații aici complet nedrepte. Și, da, viața nu e dreaptă, știu asta, dar nu am putut să nu fiu supărată pentru ceea ce li se întâmpla personajelor. Nu aș ști acum să spun dacă a mai fost vreo carte care să mă facă să mă simt... cumva neputincioasă. Știu cum sună, dar cam asta am simțit mai pe tot parcursul cărții. Urmăream personajele astea și nu puteam să nu mă gândesc la ce ar fi putut face pentru ca totul să iasă ceva mai bine. E ca la telenovela aia la care țipam la ecran că personajele luau decizii greșite, că nu știu cum altfel să pun problema.
Ca personaje, toate mi se par foarte bine conturate, un pic cam prea bine, dacă pot să zic așa. Și ceea ce e poate cel mai mare plus pe care îl primește cartea asta de la mine e că niciun personaj nu e complet bun sau complet rău. Sigur, sunt unii mai buni decât alții, dar toți fac greșeli, și în cele din urmă iau deciziile pe care le consideră cele mai bune în condițiile date, sperând la ce e mai bun, chiar dacă sunt oarecum conștienți că există posibilitatea ca planul lor să nu funcționeze. Fiecare are o anume gândire, dată și de mediul în care au trăit, și cred că asta ilustrează cartea foarte bine: că fiecare vede lucrurile într-o anume lumină și se comportă în conformitate cu ceea ce știe cel mai bine. Nu știu cât de bine explic.
Dintre toate personajele, cele care mi-au rămas în minte sunt Arya, Tyrion, Jon și Catelyn. Tyrion cel puțin mi se pare destul de genial ca personaj. Da, nu e chiar unul care să se facă neapărat plăcut, dar are un mod de a gândi care nu are cum să nu mi se pară interesant, mai ales ținând cont de marele dezavantaj pe care îl are. Ca să nu mai zic că are niște replici geniale! Aș spune despre personajele astea că aș vrea să rămână prin zonă mai mult, dar am aflat până acum, datorită internetului, că nu se știe niciodată cu Martin, deci mă aștept cam la orice în momentul ăsta.
Singurul fir narativ care m-a cam lăsat rece a fost cel a lui Daenerys. E interesant la început, dar după un timp devine un pic cam plictisitor. Da, am înțeles de ce a fost acolo, la final, dar tot e partea care mi-a plăcut cel mai puțin la poveste. Și am senzația că tipa nu e prea întreagă la cap, habar nu am la ce anume m-aș putea aștepta de la ea mai departe.
Aș mai avea o mică mențiune de făcut înainte să închei recenzia: mă așteptam la violență, dar ce am găsit a fost un pic de tot mai mult decât pot eu înghiți. Nu-s fan, chiar când înțeleg de ce e acolo, aici e un setting asemănător cu evul mediu, but still. A trebuit să sar vreo câteva scene, pentru binele meu.
Per total, cartea e destul de bună, am avut ceva emoții când am început-o, pentru că atunci când aud prea multe lucruri bune despre o carte mă cam aștept să fie o dezamăgire. Asta nu a fost.

"Can a man still be brave if he's afraid?"
"That is the only time a man can be brave."

Some old wounds never truly heal, and bleed again at the slightest word.

"Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strenght. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you."

"Death is so terribly final, while life is full of possibilities."

"I have my mind... and a mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge."

"Most men would rather deny a hard truth than face it."

"Know the men who follow you, and let them know you. Don't ask your men to die for a stranger."

"The common people pray for rain, healthy children, and a summer that never ends. It is no matter to them if the high lords play their game of thrones, so long as they are left in peace. They never are."

The world was full of cravens who pretended to be heroes; it took a queer sort of courage to admit to cowardice.

"Love is sweet, but it cannot change a man's nature."

He smiled a lot, as if the world were a secret joke that only he was clever enough to understand.

...but the years leech at a man's memories, even those he had vowed never to forget.

It was queer how sometimes a child's innocent eyes can see things that grown men are blind to.

...but some thruts did not bear saying, and some lies were necessary.

"We are only human, and the gods have fashioned us for love. That is our great glory, and our great tragedy."

Totuși, un mare totuși aici, nu sunt foarte hotărâtă când vine vorba de continuatul seriei. Nu de alta, dar nu prea sunt sigură de ce ar putea oferi mai departe, sunt un pic în dubii. Adică parcă vreau să știu ce se va întâmpla cu personajele, și parcă nu vreau, în același timp. Dacă ați citit următoarele volume, vă rog spuneți-mi și mie o părere, cum e mai departe? Merci!

Comentarii

 1. Am avut același sentiment de neputință când vine vorba de acțiunea cărții ăsteia, eu mi-aș fi dorit să fiu acolo cu ăia și să le urlu „Nu!” la tot ce ziceau și făceau. Frustrant sentiment.
  Mie mi-a plăcut mult Catelyn, am impresia că cu ea pot empatiza cel mai mult din carte, ea e cel mai ușor de înțeles din cartea asta. Iar dacă-ți place Arya, atunci cred că o să-ți placă mult și-al doilea volum. Eu cu Jon nu prea m-am înțeles, încă nu-mi e drag pe cât ar putea să fie, dar mai e timp; dintre băieți cred că Robb e preferatul meu la momentul actual. Oh, mie mi-a plăcut mult de Daenerys, mai ales în ultimul capitol, mi s-a părut așa badass. Dar da, dă sentimentul că nu e întreagă la cap și am și sentimentul că încet-încet o să mă dezamăgească.
  Eu cred că al doilea volum e ceva mai bun decât primul, mișcă acțiunea mai cu talent și cu mai multă rapiditate, unele lucruri au în sfârșit sens... Dar devine și mai complicată și mai plină de intrigi. Iar eu nu sunt sigură că chiar îmi plac chestiile astea, și de-aia mi-e și așa de greu să trec prin cartea asta (încă plâng în fața cărții neterminate). Dar am unele personaje care-mi sunt prea dragi și trebuie să știu ce e cu ele!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord, Catelyn e cel mai ușor de înțeles din toată cartea, la restul mai am niște semne de întrebare. Unul din motivele pentru care aș continua cu seria ar fi tocmai Arya, că nu știu ce s-a întâmplat cu ea și vreau să știu, mi-e așa simpatică, îmi place că e încăpățânată și că se descurcă cât de cât. Eu cred că am un punct mai sensibil pentru ăștia mai nedreptățiți, și Jon mi se pare un fel de underdog, îmi pare așa de rău pentru el în majoritatea timpului. Și, da, Robb e destul de tare ca personaj, dar vreau să văd ce decizii mai ia înainte de a spune dacă e printre preferați sau nu. Daenerys e ok la început, dar după faza cu Drogo de pe la final și cu tipa aia și ultimul capitol... îmi dă senzația că va face o prostie cât casa la un moment dat.
   Mie îmi plac intrigile, atât timp cât le pot urmări, iar aici momentan nu am avut probleme. Merci că mi-ai spus. Cred că o voi continua până la urmă, nu am nici cea mai vagă idee când voi putea să-mi iau al doilea volum, dar găsesc eu o soluție.

   Ștergere
 2. Aghhh, cu cartea asta am avut o experiență ciudată în special pentru faptul că am citit-o după Hobbitul și eram nervoasă pe faptul că toți îl văd pe Martin ca pe cineva care îl întrece pe Tolkien la fantasy (imposibil!!!).
  În schimb, cartea e genială și totuși sunt extrem de nervoasă pe alegerile personajelor, lucru care m-a făcut să vreau să o arunc pe fereastră. Mă rog, urmărisem deja serialul și știam exact ce se va întâmpla pentru că, surprinzător, prima carte urmărește exact primul sezon.
  Lectură plăcută mai departe, dacă te decizi că continui seria! Am și eu volumul doi de început, dar va dura ceva...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta nu am mai auzit-o până acum, dar sunt de acord, nimeni nu îl poate întrece pe Tolkien la fantasy. Martin e mai ușor de citit, dar Tolkien a creat o lume mult mai complexă și genială. Mai trebuie să citesc ultimul volum din Stăpânul inelelor, ceea ce se va întâmpla imediat ce voi avea suficientă răbdare, momentan nu am. Așa genial cum e Tolkien, are niște descrieri lungi cât o zi de post, ăsta e singurul lucru care nu mă încântă la el, nu-s fan al descrierilor multe.
   Mă bucur să aflu că mai multe persoane au fost furioase cu alegerile personajelor. Chiar la aruncatul cărții nu am ajuns, dar îmi venea să țip la ea la un moment dat :)) Am auzit că serialul urmărește cărțile foarte bine, motiv pentru care eu nu mă uit, nu vreau să văd toată violența și anumite scene pe ecran, pot trăi și fără. A fost nasol la un moment dat și în formatul ăsta pentru mine.
   Cred că o voi continua, imediat ce voi pune mâna pe volumul doi. Lectură plăcut și ție!

   Ștergere
 3. Te felicit pentru această lectură! Eu, sinceră să fiu, sunt puțin intimidată de numărul mare al paginilor și în condițiile în care nu prea am timp liber, îmi e teamă că o să ajung să citesc câte 50 de pagini la câteva zile și că nu o să mai înțeleg nimic. Cartea asta îmi dă impresia că e destul de complicată și complexă și cred că trebuie citită foarte atent. George Martin e un autor genial și malefic. Și intimidant. *killin characters like crazy* :) Nu știu ce sfaturi să îți dau, dacă să continui sau nu. Oricum, dacă te hotărăști să continui, lectură plăcută! :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E adevărat că povestea e complexă, dar e ușor de urmărit. Eu la un moment dat am pus cartea asta deoparte pentru a citit un ultim volum dintr-o serie, și practic nu m-am mai atins de ea vreo două săptămâni, dar nu am avut nicio problemă în a îmi aminti exact unde am rămas, ce se întâmplase și așa mai departe. Și mi s-a părut destul de ușor de citit, față de alte cărți. Deci dacă vrei să o citești eu cred că nu contează câte pagini citești o dată, e mult mai ușor de urmărit totul decât m-am așteptat.
   Merci, lectură plăcută și ție în continuare :)

   Ștergere
 4. Să-i fac un rezumat mi-ar fi imposibil, sincer. Povestea urmărește atât de multe personaje, și atât de multe fire narative, încât nu aș ști să spun de unde pornește totul. -> bun venit in barca :))
  Vazand comentariile, ma simt putin ciudat, ca eu una nu am suportat-o deloc, dar deloc pe Catelyn, mi s-a parut cel mai enervant personaj posibil. Seria devine muuuult mai complexa pe parcurs, Daenerys "creste" mult ca personaj, la fel ca Arya, Jon si inca vreo cativa pe care se axeaza actiunea. Cred ca merita sa citesti in continuare.
  Cat despre Tyrion... vai, om genial si minunat <3 e de departe personajul meu preferat, si el trece prin tare multe schimbari interesante pe parcursul seriei, un motiv in plus sa o continui. Am vazut ieri in Diverta o carte, ceva de genul "Din intelepciunea lui Tyrion Lannister", piticul a devenit un adevarat fenomen :))
  Nu stiu ce sa mai zic, mie cartea si seria in general mi-au parut minunate, foarte complexe, desi nu stiu cum sa compar lumea lui Martin cu cea a lui Tolkien, ca pe cel din urma inca nu l-am citit. Parerile sunt impartite, dar de Martin pot spune sigur ca e genial, se gandeste la toate (locatii, familii, rude vechi de sute de ani cu istoriile lor intortocheate etc etc) si adauga niste subtilitati fenomenale care modifica actiunea intr-un mod cel putin surprinzator. Cat despre violenta... nu pot zice ca e deranjanta, avand in vedere stilul in care e scrisa seria, nu-mi pare exagerata deloc. Saaau sunt eu mai sadica, cine stie...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La un moment dat chiar credeam că îi voi putea face rezumat, după care am ajuns la final și am fost ceva gen nope :))
   Cât despre simpatii, fiecare cu gusturile lui, nu? Hmm, sunt curioasă cum "crește" Daenerys pe parcurs, că în cartea asta e ciudată rău tipa. Dar de Arya și Jon sunt foarte interesată, sunt printre preferații mei, și mi-e un pic teamă pentru ei, că Martin știu că nu se jenează de omorâtul personajelor :)) Am văzut și eu cartea aia micuță, am răsfoit-o un pic, sunt niște replici ale lui foarte tari pe acolo.
   Lumea lui Tolkien e mult mai complexă, e cu mai multe popoare de chiar ar putea părea reală. Nu că a lui Martin nu ar fi complexă, dar nu se compară cu Tolkien, deși amândoi sunt geniali. Totuși, Martin se citește mult mai ușor decât Tokien.
   La capitolul violență eu sunt și mai contra, poate și de aceea mi s-a părut un pic mult. Fiecare are alte standarde :) Bine există și chestii mult mai violente, dar na :))

   Ștergere

Trimiteți un comentariu