"Ascensiunea stelară(Stelarium #2)" de Ana-Maria Negrilă

Privind în retrospectivă, nu cred că am ales cel mai bun moment să citesc cartea asta. Pe scurt, sunt în procesul de a îmi schimba jobul, din nou, și în anumite momente mi-a fost greu să mă concentrez asupra cărții. Eu sunt destul de agitată de fel, și schimbările mă stresează. Dar sunt totuși fericită că am citit în sfârșit volumul ăsta, stă în bibliotecă de la Gaudeamusul de anul trecut.
Nu am știut la ce să mă aștept de la poveste, pentru că nu am citit niciun fel de rezumat al cărții înainte să o încep, dar am fost destul de plăcut surprinsă. Practic, agenții Ralle, Sten, Adrew și Karl ajung pe nava Ascensiune împreună cu alți membri ai echipajului și pornesc în căutarea celorlalți coloniști, iar așa ajung pe Cardeea. De fapt, ei caută ceva destul de specific, dar nu o să zic ce e, cred că e mai interesant să aflați citind cartea.
Dintre primul și al doilea volum al seriei cred că mi-a plăcut mai mult primul. Nu știu de ce, dar în volumul ăsta tot timpul am avut senzația că ceva lipsește, chiar dacă nu știu exact de. Adică, agenții sunt acolo, sunt partea mea favorită a seriei, avem și conflicte, personaje noi, lumi noi, tot tacâmul. Ce pot să spun că nu prea mi-a plăcut a fost faptul că se sare în timp destul de mult în cartea asta. Și, deși are sens, pentru că Ascensiunea călătorește niște sute de ani până să ajungă la destinație, tot nu sunt mare fan când cărțile fac asta. Uneori era un pic mai greu, pentru mine cel puțin, să țin socoteala tuturor personajelor, și, da, sunt multe. Dar dintre noi veniți, mi-au plăcut cel mai mult Eronn și Iavin și relația foarte bizară dintre ei, în lipsa unui cuvânt mai bun.
Cei de pe Ascensiune, și aici mă refer la Jonson și Adra Rahven, au fost ok ca personaje, nu m-au impresionat prea tare, dar au funcționat în contextul poveștii. Și mi-au creat o mie și una de întrebări. Plus că cartea asta m-a tot fîcut să mă gândesc că e un complot mult mai mare la mijloc și că seria probabil mi se va părea fie genială, fie doar ok, în funcție de ce se va întâmpla în ultimul volum al seriei(cred că e trilogie, dar nu sunt sigură). Nu știu dacă ce am zis are sens, dar sunt convinsă că nu am aflat tot și că e ceva mai mare la mijloc în povestea asta decât vedem acum, din cele două volume deja apărute.
Trecând la personaje, cum am zis, agenții sunt partea mea preferată din toată cartea. Dintre toți Ralle îmi place cel mai puțin, Adrew e favoritul meu, deși nici Sten nu e prea departe, iar Karl mi se pare momentan doar ok. Dar îmi place să îi urmăresc în misiunea lor și să văd ce vor face mai departe. Ideea autoarei cu anh și um îmi place foarte mult!
Bine, pe Cardeea apare un alt sistem, să îi zic așa. E Hubb-ul și Arhipelagul și sunt notele-cod, pe care nu le pot explica, dar și asta mi s-a părut o idee tare interesantă. Sunt tare curioasă să văd ce se va mai întâmpla în următorul volum al seriei, sper să apară cât mai curând.
Per total, mi-a plăcut să urmăresc ce se petrecea atât de Cardeea, cât și pe Ascensiune, iar când totul a ajuns la final am înțeles de ce erau relevante anumite lucruri, care mie poate nu mi s-au părut chiar cele mai interesante la momentul respectiv. Dar nu am sărit niciun cuvânt, nu voiam să pierd nimic din poveste.
Chiar mi-a plăcut, chit că uneori mi s-a părut un pic de tot greoaie, dar cred că asta a fost și din vina mea, cum am zis, mi-a fost un pic mai greu să mă concentrez pe citit perioada asta. Acum mă roade curiozitatea să văd ce vor face agenții, dacă se vor întoarce pe Galene până la urmă sau nu, dar sunt curioasă să văd și ce va face Jonson mai departe, presupunând că va apărea și în volumul următor.
A, da, multe din personajele din primul volum dispar, în sensul că nu mai auzim de ele. Nu m-a deranjat neapărat, pentru că aici a fost vorba despre călătoria lor spre Cardeea, dar am așa o speranță că poate le vom reîntâlni și pe cele din primul volum. Am așa o curiozitate legată de Lumni după tot ceea ce s-a întâmplat în cartea asta.
Ca și concluzie, eu recomand cărțile astea două, și aștept cu nerăbdare următorul volum al seriei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu