Comploturi și nelămuriri

Nu aveam de gând să scriu despre asta, inițial, dar toată situația a devenit mult prea... hmm, interesantă, să zicem, ca să pot ignora. Înainte însă de a ajunge la subiectul acestei postări, cred că e nevoie de context, just to be safe: există un proiect care se numește Blogosfera SF&F. Practic, câțiva bloggeri citesc lunar o carte scrisă de un autor român, SF sau fantasy, iar apoi toți scriu recenzii care apar în aceeași zi la aceeași oră. Cartea se alege prin vot pe grupul de Facebook al acestui proiect, este destul de simplu. 

Există o teorie care se tot învârte prin lumea asta micuță a celor care citesc autori români contemporani, anume: cineva îi plătește pe acești bloggeri să promoveze anumite edituri și să dea de pământ cu romane apărute la alte edituri. Sau, mai e o teorie, conform căreia acești bloggeri nu sunt plătiți de nimeni, dar au fost manipulați și scriu la comandă. De dragul discuției, nu voi menționa nume.

Disclaimers: 
- Da, și eu fac parte din acest proiect.
- Nu, nu voi lua apărarea niciuneia dintre părți. Nu ăsta este scopul acestui articol. Cred că de altfel ar fi și de așteptat să iau apărarea proiectului, că doar fac parte din el. Dar, cum am zis, nu ăsta este scopul acestui articol.

Ce aș vrea eu să fac este să încerc să înțeleg anumite aspecte, luând lucrurile astea logic, pentru că eu nu pot gândi altfel. Până acum, în viața mea nu foarte lungă, am observat că logica m-a ajutat în foarte multe cazuri. Eu sunt economist, am terminat ASE, și din punctul ăsta de vedere nu pot înțelege toate aceste teorii. Nu pot înțelege cum pot afecta câteva păreri (au fost până acum între patru și opt recenzii) atât de mult industria asta de carte. Sunt câteva păreri, ca multe altele de pe internet, nu pot înțelege de ce creează asemenea furtuni. Nu înțeleg de ce sunt aceste păreri mai relevante, sau cum vreți să le denumiți, față de altele care se află pe internet. Pentru că fac parte dintr-un proiect? Pentru că apar simultan? Pentru că la anumite cărți s-a întâmplat ca părerile să fie asemănătoare unele cu altele? I don't get it.

Chiar încerc să înțeleg logica din spatele acestor presupuneri și nu reușesc. Pentru că nu e ca și cum în industria asta de carte, cel puțin în ceea ce privește autorii români contemportani, ar exista economii de scală. Și, să fim serioși, cui o să îi pese că cinci-șase bloggeri au scris de bine sau de rău despre o carte, în condițiile în care pentru publicul larg acești autori români contemporani sunt niște necunoscuți? No name, cum îmi place mie să zic. Îmi cer scuze, dar asta este realitatea, cel puțin din observațiile mele și din ceea ce povestesc editorii pe care i-am ascultat pe la diverse evenimente: publicul larg, cititorii, nici măcar nu știu că avem autori contemporani români. Și atunci pe cine afectează atât de mult aceste păreri? Ce ar putea risca ele să afecteze atât de prețios?

Cea mai importantă întrebare pe care eu am găsit-o este următoarea: în condițiile astea, de ce s-ar strădui cineva să influențeze o mână de bloggeri, sau să îi plătească, pentru a lăuda sau a aduce numai păreri negative despre o anume carte?

Tirajele, din ce am mai auzit pe ici pe colo,  sunt undeva la 100-200 de exemplare pentru un autor român, cu generozitate chiar. Asta pentru că publicul larg nu aude de ei, deci nu vând, pentru că aceștia nu știu cum să ajungă la acest public. Dar în loc ca eforturile să fie concentrate pe acest aspect, ele sunt îndreptate împotriva unor cititori care au creat împreună un mic proiect. Lumea asta a scriitorilor români este din ce în ce mai fascinantă.

Sau e vorba de orgolii? Încerc cu tot dinadinsul să evit teoria asta, îmi place să cred că autorii sunt mai presus de asemenea lucruri. Sau tocmai pentru că lumea asta este atât de mică, o mână de păreri capătă brusc o relevanță sfâșietoare? Sau pentru că e la îndemână să se spună că anumiți indivizi sunt rău voitori și plătiți pentru a emite anumite păreri și astfel acestea sunt nule? Dar dacă sunt irelevante, atunci de ce se creează asemenea furtuni în jurul lor? Sau e asta o nouă modă, să se creadă că orice este un complot? Mă doare capul deja...

Eu nu am răspunsuri pentru aceste întrebări, de aceea le pun aici. Pentru că, sper, cineva poate m-ar putea ajuta să înțeleg.

2 comentarii:

 1. ar fi o explicație - pur și simplu se agață de voi pentru vizibilitate
  btw, abia aștept cronica următoare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tot ce se poate, la asta nu m-am gândit. Merci :)

   Ștergere