Ready Player One

Chiar am fost entuziasmată pentru filmul ăsta, mai ales că am citit cartea, în 2016 conform recenziei de pe blog, și încă îmi amintesc anumite lucruri din ea. Nu aș fi crezut totuși că am citit-o cu atât de mult timp în urmă. Oricum, mi se părea a fi genul de carte care ar arăta foarte mișto ecranizată. Și... sunt dezamăgită de film. Și, nu, nu e doar pentru că a schimbat aproape tot ceea ce se petrece în carte, aș fi putut trece peste.

Nu îi mai fac rezumat, că nu am răbdate, plus că e aceeași premisă ca cea a cărții. Toată lumea caută un Easter Egg în lumea creată de Halliday, premiul fiind moștenirea lumii create de acestea, SISAO, a companiei lui practic. Iar personajul nostru principal este Wade Watts.

La final, filmul ăsta l-aș descrie folosind următorul cuvânt: rushed. Scuzați romgleza, nu mă pot abține. Are elemente care mi-au plăcut luate separat, dar per total mi s-a părut că s-au întâmplat prea multe într-un timp prea scurt. Mi s-a părut că nu am avut timp să cunosc personajele și să îmi pese de ele. Plus că până și în care toată chestia cu IOI care voiau să pună mâna pe premiu cu orice preț mi s-a părut un pic exagerată, că se ajunge la crimă, iar în film mi se pare că au insistat mult mai mult pe partea asta. Înțeleg că lumea în anul 2045 e cum e și că SISAO e huge and stuff, dar tot nu am putut să trec peste chestia cu o companie privată care ar ucide niște adolescenți pentru un premiu. Nu știu, sunt totuși lucruri care mi se pare mai greu de crezut, but maybe that's just me.

Filmul schimbă toate probele pentru găsirea celor trei chei, sper că nu mă înșală memoria. Înțeleg de ce au făcut-o, nu știu dacă ar fi fost foarte interesant de urmărit pe marele ecran probele așa cum sunt ele în carte. Totuși, mi s-au părut mult mai clever cele din carte. În film... Wade mi se pare că are foarte mult noroc, mai ales în ceea ce privește prima probă. Da, și în carte are o doză de noroc aici, dar parcă nu la fel de mult ca în film. Și așa mișto cum a arătat cursa de la început... am amețit destul de repede și m-a luat și durerea de cap. Scenele de acțiune din cartea asta m-au amețit de-a dreptul și mi s-a părut greu de urmărit cine ce face în anumite momente.

Dar au mai păstrat ceva din carte: acel insta-love dintre Parzival și Artemis, care m-a sâcâit la fel de mult și în carte. Știu că nu ăsta e cel mai important aspect al poveștii, dar nu suport când apar insta love stories în cărți.

Ce mi-a plăcut totuși a fost designul avatarurilor și a chestiilor din SISAO. Estetic, I liked those very much. Mai ales a lui Parzival, dar și a lui Artemis.

Bine, cum am zis, nu mi-a displăcut chiar totul. Cursa de la început mi-a plăcut într-o anumită măsură, minus durerea de cap, apoi mi-au plăcut totuși probele cu care au fost înlocuite cele din cărți. Nu voi da spoilere. A avut totuși un mesaj interesant, apropo de lumea reală, chit că am câteva probleme cu modul în care s-a terminat filmul ăsta. Decizia pe care a luat-o Wade cu privire la SISAO nu mi s-a părut tocmai fair play.

Deci, nu, nu mi-a plăcut filmul ăsta, în condițiile în care oricum nu m-aș putea numi neapărat fan al cărții. Dar carte, așa cum mi-o amintesc, mi s-a părut distractivă și mi-a plăcut să îl urmăresc pe Wade rezolvând puzzle-urile pe parcurs. Au fost și aspecte care nu mi-au plăcut la carte, cum am scris mai sus, dar per total catea mi-a plăcut mai mult decât filmul.

Comentarii