"The long way to a small, angry planet(Wayfarers #1)" de Becky Chambers

Uite o carte pe care probabil nu aș fi citit-o dacă nu o vedeam recomandată de Gerogiana pentru cei care conideră că SF-ul de e pentru ei. Mai citesc SF din când în când, dar recunosc că mă simt intimidată de cărțile genului de obicei. Dar am zis totuși să dau o șansă cărții, că am tot auzit de ea și prin booktube-ul american, plus că s-a întâmplat să fie foarte ieftină pe Amazon pentru Kindle, practic nu am putut să rezist. Apropo, încă e la un preț bun pe Amazon (1,16 dolari), în caz că mai e cineva interesat.

Asta e povestea unui echipaj al unei nave ce se ocupă cu crearea de tuneluri în spațiu pentru trafic. Nava se numește Wayfarer și are un echipaj format din mai multe specii, atât oameni, dar și niște extratereștri care seamănă cu reptilele, unul care ar semăna cu o omidă. Acestui echipaj i se alătură Rosemary Harper, un om de pe marte care își dorește un nou început.

Nu știu cât de bine m-am descurcat în a scrie o descriere a acestei cărți, dar mă bucur tare mult că am decis să îi dau o șansă. Cartea asta e absolut incredibilă! Nu am avut cel mai bun an în ceea ce privește cărțile pe care le-am citit, recent chiar am renunțat să citesc vreo trei sau patru romane, iar acesta de față a fost o gură de aer proaspăt. De mult nu am mai fost așa de entuziasmată pentru o carte. După primele trei capitole mi-a fost destul de clar că o să îmi placă, dintr-un singur motiv: cartea asta are personaje! Prin asta vreau să zic că personajele din cartea asta nu sunt de carton sau simplet schițe, precum în alte cărți pe care le-am citit, chiar prind viață și chiar mi-a plăcut și păsat de ele. Și asta mi se pare foarte important, dat fiind faptul că romanul acesta nu are o acțiune propriu-zisă, care o carte de Sanderson de exemplu, ci este pur și simplu despre aceste personaje, despre relațiile dintre ele și despre câteva lucruri care li se întâmplă.

Încă un lucru care mi-a plăcut foarte mult la această carte este că autoarea a reușit să creeze o lume destul de complexă. Întâlnim o varietate mare de specii, în afara celor de pe Wayfarer, iar fiecare are propria cultură și asta mi s-a părut de-a dreptul fascinant, mai ales pentru echipaj, fiind un grup atât de eterogen. Mi-a plăcut să văd un grup ca acesta interacționând, mi-a plăcut să văd că se pot înțelege foarte bine, în pofida diferențelor destul de mari dintre culturile lor. Pe parcurs, aflăm de altfel tot felul de lucruri atât despre lumea asta, cât și despre personaje și mi-a plăcut modul în care autoarea a inserat informațiile prin text. Și partea cea mai bună e că nu am avut niciodată senzația de info dump, ceea ce iar este un punct în plus pentru cartea asta.

Romanul ăsta m-a făcut foarte fericită, personajele sunt atât de plăcute și amuzante. Nu e totul roz în cartea asta, am și plâns un pic, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de mult. A avut tot ceea ce mi-aș fi putut dori de la o carte și acum chiar vreau să citesc volumul doi, dar mă voi abține totuși un timp, mai am încă destule cărți necitite.

Cartea asta a fost tradusă și în limba română, titlul e Un lung drum spre o planetă mică și furioasă. Eu cred că merită citită atât de cei cărora le place SF-ul, cât și de cei care poate se simt intimidați de gen, ca mine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu